Vulnerabilitate majora anuntata de Banca Nationala
21 November 2024 09:14 Lumea Banilor 437Banca Nationala a Romaniei prognozeaza ca deficitul de cont curent (importuri mai mari decat exporturi-n.r.) se va mari semnificativ ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) in 2024-2025 si isi va amplifica abaterea fata de standardele europene, “constituind o vulnerabilitate majora”, prin riscurile induse la adresa inflatiei, primei de risc suveran si, in final, a sustenabilitatii cresterii economice.
Potrivit BNR, evolutia exportului net se prefigureaza a fi mult mai contractionista in anul curent decat s-a anticipat anterior, iar contributia ei la dinamica PIB va ramane probabil negativa in 2025, pe fondul cresterii mai pronuntate a dinamicii volumului importurilor de bunuri si servicii in raport cu cea a volumului exporturilor, in corelatie cu decalajul de ritm dintre absorbtia interna si cererea externa. Drept urmare, deficitul de cont curent se va mari semnificativ ca pondere in PIB in 2024-2025 si isi va amplifica abaterea fata de standardele europene, constituind o vulnerabilitate majora, prin riscurile induse la adresa inflatiei, primei de risc suveran si, in final, a sustenabilitatii cresterii economice, au subliniat mai multi membri ai Consiliului de Administratie al Bancii Nationale.
Credite in lei
BNR face referire si la activitatea de creditare din Romania. Astfel, s-a observat ca dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a marit si in luna septembrie – la 8,4 la suta, de la 7,7 la suta in august –, in principal pe seama imprumuturilor in lei ale societatilor nefinanciare, care au continuat sa-si accelereze cresterea, chiar si in conditiile diminuarii considerabile a finantarilor asociate programelor guvernamentale.
Activitatea de creditare a ramas intensa si pe segmentul populatiei, au sesizat membrii Consiliului, evidentiind dinamica deosebit de inalta atinsa de creditul in lei pentru consum, precum si trendul accentuat ascendent al acesteia din primele trei trimestre ale anului, corelat cu ritmul de crestere a veniturilor populatiei. In aceste conditii, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a prelungit ascensiunea, ajungand la 69,8 la suta, de la 69,7 la suta in august.