Grid star
criptomonede

WEEK-END DE COSMAR PE PIATA CRIPTO – Varianta Omicron a evaporat 500 de miliarde de dolari din buzunarele investitorilor in doar 3 zile

Piata cripto a pierdut in week-end aproape 500 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata, evaluata la 2,65 miliarde dolari vineri, 3 decembrie si la doar 2,19 miliarde dolari luni, 6 decembrie, conform datelor CoinMarketCap. Bitcoin a pierdut 17% din valoare in ultimele 7 zile, iar celelalte criptomonede majore se prabusesc accelerat intr-o adevarata "curba a dezastrului”, pe fondul panicii declansate in piata de varianta Omicron a SARS-COV-2. "Cand va atinge piata fundul sacului?” este intrebarea la care fiecare investitor ar vrea sa stie raspunsul.

Analistii compara situatia cu cea din martie 2020, insa parerile sunt impartite in ce priveste o revenire pe plus. Dezastrul vine la doar o luna dupa ce pretul Bitcoin a atins, pe 9 noiembrie 2021, un maxim istoric de 68.530 dolari, ridicand intreaga piata cripto la o capitalizare de 3 miliarde de dolari. Insa ingrijorarile globale privind varianta Omicron si intentia manifestata de banca centrala a SUA, Federal Reserve (FED), de a relaxa politica monetara in fata inflatiei au sters in mai putin de trei zile aproape 500 de miliarde de dolari din piata cripto.

Vinerea neagra: Bitcoin a scazut cu circa 10.000 de dolari in cateva minute

Vineri, 3 decembrie, la finalul sedintei de tranzactionare din SUA, Bitcoin valora aproximativ 42.000 de dolari, intr-o scadere abrupta de la 52.000 de dolari, reusind sa "recupereze” pana luni, 6 decembrie, doar aproximativ 6000 de dolari. Regele criptomonedelor a pierdut aproape 30% fata de recordul istoric de luna trecuta.

Intre timp, majoritatea celorlalte criptomonede majore, inclusiv Ethereum, cei mai mari rivali ai sai, Binance BNB, Solana si Cardano, precum si XRP-ul Ripple si Dogecoin, sunt intr-un declin accelerat.

"Activele digitale s-au depreciat pe fondul riscurilor legate de Omicron si de asteptarile unei politici FED mai agresive”, a declarat Martha Reyes, sefa de cercetare a platformei digitale Bequant, citata de forbes.com.

Momentul de panica din decembrie 2021, comparat cu prabusirea pietei cripto din martie 2020

Alti analisti au notat asemanari ale declinului de saptamana trecuta cu prabusirea pietei din martie 2020, remarcand totodata ca piata a revenit rapid dupa "sold-out-ul” declansat de panica.

"Situatia actuala seamana foarte mult cu ceea ce s-a intamplat in martie 2020, deoarece vedem ca actiunile scad cu 5% fata de ultimele maxime si negativitatea se raspandeste si pe alte piete, inclusiv pe pietele activelor digitale. Fluctuatiile salbatice ale pretului bitcoin in timpul verii anului 2021 au fost, de asemenea, urmate de o revenire a pietei”, a declarat pentru forbes.com Anto Paroian, director de operatiuni, la Fondul Ark36.

Cu toate acestea, Paroian a avertizat ca piata ar putea continua declinul in urmatoarele saptamani si chiar luni, deoarece volatilitatea ii sperie pe comercianti.

"Unul dintre indicatorii cheie ai pietei de bitcoin — media mobila simpla pe 20 de saptamani — a fost afectat in mod decisiv, astfel incat perspectivele sunt in prezent modeste pe termen scurt si mediu. Ceea ce este potential ingrijorator pe termen scurt este ca piata inca pare suprasaturata, conditii in care corectiile pe care tocmai le-am vazut probabil se vor repeta”, a adaugat Anto Paroian.

Saptamana trecuta, indicele de volatilitate CBOE (VIX) a atins cel mai inalt nivel din ianuarie, deoarece investitorii au renuntat la riscul crescut, desi analistii se asteapta ca incertitudinea sa fie de scurta durata.

SUA vor mai multa protectie pentru investitorii cripto

Pe fondul acestei volatilitati, presedintele Comisiei pentru Valori Mobiliare si Schimb (SEC) din SUA, Gary Gensler, a cerut mai multa protectie a investitorilor pe pietele cripto.

"Aceasta clasa de active este plina de fraude, escrocherii si abuzuri in anumite aplicatii. In multe cazuri, investitorii nu pot obtine informatii riguroase, echilibrate si complete despre token-uri sau platforme de tranzactionare si imprumut. In acest moment, pur si simplu nu avem suficienta protectie a investitorilor in cripto”, a spus Gary Gensler, citat de news.bitcoin.com

Gensler si-a exprimat ingrijorarea cu privire la piata criptomonedelor in cadrul unei reuniuni a Comitetului consultativ pentru investitori de saptamana trecuta. El a inceput prin a recunoaste rolul istoric al "Cartii albe Bitcoin a lui Satoshi Nakamoto” si faptul ca intreaga piata cripto a devenit un catalizator al inovatiei si al schimbarii in domeniul financiar. In acelasi timp, a avertizat ca reglementarea insuficienta lasa pietele vulnerabile la manipulare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani