Grid star
eveniment

ZI LIBERA PLATITA PENTRU CURSURI DE PRIM-AJUTOR – Propunerea apartine USR: "Angajatorilor le vor fi rambursate de catre stat costurile zilei de munca pierdute”. Prevederi privind impozitul datorat (Document)

Propunerea legislativa initiata de mai multi parlamentari USR care prevede ca angajatorii vor acorda salariatilor, la cerere, o zi libera platita, pentru ca acestia sa participe la cursuri de prim ajutor, a fost depusa in Senat.

Potrivit expunerii de motive, initiativa are ca scop incurajarea urmarii unor cursuri de prim ajutor de catre persoanele care sunt angajate cu contract de munca, pentru ca, in situatia producerii unor accidente, acestea sa poata acorda primul ajutor de baza. Spre exemplu, arata initiatorii, "stopul cardio-respirator este o situatie foarte periculoasa deoarece din momentul in care nu mai exista puls, nu mai exista posibilitatea ca sangele cu oxigen sa fie transportat spre creier si de aici sa fie preluat cel cu dioxid de carbon. Fara aceasta asigurare de oxigen si eliminare a dioxidului de carbon, creierul incepe sa sufere modificari ireversibile dupa doar 3 minute de absenta a acestui schimb de gaze. Dupa primele 3 minute, creierul incepe sa aiba celulele lezate iremediabil”.

Statul plateste

Astfel, se propune ca angajatii, de la stat si privat, sa poata sa urmeze cursuri de prim-ajutor, pentru care sa primeasca la schimb o zi libera de la serviciu. Angajatorilor le vor fi rambursate de catre stat costurile zilei de munca pierdute:

"Procedura pe care o propunem este una din care atat statul, cat si angajatorii si angajatii au de castigat. Statul castiga cetateni instruiti sa acorde primul ajutor si sa salveze vieti omenesti in cazul unor accidente. Angajatorii castiga angajati competenti sa asigure prima interventie in cazul producerii unor accidente la locul de munca, pana la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la fata locului”.

Scadere din impozit

Contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor sau impozit pe profitul asociatiilor si fundatiilor si care au avut angajati care au efectuat un curs de prim ajutor in luna fiscala precedenta scad o suma egala cu salariul lunar brut al angajatului care a efectuat un curs de prim ajutor impartit la numarul de zile lucratoare din luna in care a fost efectuat cursul de prim ajutor, din impozitul datorat, se mai arata in proiect.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani