Grid star
eveniment

1.000 LEI DE LA STAT – S-a marit subventia

Cuantumul subventiei primite de la bugetul de stat de asociatiile, fundatiile si cultele recunoscute in Romania care furnizeaza servicii sociale creste la 1.000 lei/persoana in cazul serviciilor acordate in centrele rezidentiale si la 600 lei/persoana in cazul serviciilor acordate in centrele de zi, la domiciliu sau in comunitate.

Decizia a fost luata de Guvern, printr-o hotarare care modifica si completeaza HG 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.

Ultima modificare, in 2008

Potrivit Executivului, masura era necesara in contextul in care nivelul mediu lunar al subventiei de la bugetul de stat pentru o persoana asistata, nemodificat din anul 2008, era de 250 lei/persoana pentru centrul rezidential, 175 lei/persoana - centrul de zi, 120 lei/persoana - unitatea de ingrijiri la domiciliu si 90 lei/persoana in cazul cantinelor sociale sau al altor servicii de acordare a hranei.

Eliminarea birocratiei

Actul normativ mai prevede modificarea si completarea categoriilor de cheltuieli pentru finantarea carora se pot acorda subventiile, dar si simplificarea administrativa si digitalizarea procesului de evaluare si selectie, precum si a procesului de acordare lunara a subventiei.
Programul de subventionare a asociatiilor, fundatiilor si cultelor recunoscute in Romania pentru unitatile de asistenta sociala, creat cu scopul de a dezvolta si diversifica serviciile sociale acordate de furnizorii privati, functioneaza neintrerupt de peste 20 ani, atat cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cat si de la bugetul local. Nivelul subventiilor nu poate depasi costul mediu lunar de intretinere, pe persoana asistata, din unitatile de asistenta sociala de stat cu profil similar.

Impactul bugetar

Masura adoptata de Guvern ar putea avea un impact bugetar anual  de peste 74 de milioane de lei, estimat pentru cele peste 10.000 de persoane vulnerabile care beneficiaza de serviciile sociale acordate de asociatiile, fundatiile si cultele subventionate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani