Grid star
eveniment

200 DE MILIOANE EURO PENTRU COMPENSAREA CRESTERII PRETURILOR – Premierul Ciuca a semnat. Sprijinul este de maximum 500.000 euro per intreprindere

Guvernul Ciuca a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care se instituie o schema ce are ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morarit, a uleiurilor si grasimilor, a produselor lactate,  a preparatelor pentru hrana animalelor de ferma.


Suma totala alocata este de 200 milioane de euro sub forma de granturi, pentru a compensa partial cresterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie prima si a costurilor legate de transport, depozitare si procesare.

Beneficiarii schemei sunt operatorii economici care desfasoara activitati incadrate in urmatoarele clase de clasificare: Cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morarit, Cod CAEN 1041 - Fabricarea uleiurilor si grasimilor, Cod CAEN 1051 - Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor Cod CAEN 1091 - Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma. Grantul financiar reprezinta suma maxima care se acorda per operator pentru asigurarea unor cantitati minime de faina de grau, malai, ulei de floarea soarelui, lapte consum si produse lactate si furaje combinate pentru hrana animalelor.

Conditiile care trebuie indeplinite

Grantul financiar maxim care se acorda per beneficiar este de 500.000 euro, conditionat de constituirea unor stocuri materie prima pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grau, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie prima, sau pentru obtinerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grau si/sau orz si/sau porumb si/sau soia si /sau rapita. Daca stocurile constituite sunt mai mici decat cele prevazute, nivelul grantului financiar se diminueaza procentual, in mod corespunzator. Daca stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decat cele prevazute, se acorda nivelul maxim al grantului financiar.

Sprijinul destinat productiei romanesti, de maximum 500.000 euro per intreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate si a preparatelor pentru hrana animalelor de ferma este parte a raspunsului guvernamental la dificultatile inregistrate de procesatorii din industria alimentara, ca urmare a declansarii razboiului din Ucraina. Alocam o suma totala de 200 milioane de euro sub forma de granturi, pentru a compensa partial cresterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie prima si a costurilor legate de transport, depozitare si procesare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea (foto).

Schema de ajutor

Resursele financiare totale necesare implementarii schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei si reprezinta echivalentul in lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, astfel:
-creditele de angajament necesare inscrierii in program si depunerii cererilor se asigura in cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2022;
-creditele bugetare necesare efectuarii platilor beneficiarilor ajutorului de stat se asigura din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023, in cadrul limitelor de cheltuieli aprobate.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani