Grid star
business capital

750 MILIARDE EURO PENTRU REDRESARE SI REZILIENTA – Rezultatul acordului politic intre ministrii de finante ai UE

750 miliarde euro pentru redresare si rezilienta. Acesta este rezultatul acordului politic intre ministrii de finante ai Uniunii Europene (UE).

Mai precis, in urma videoconferintei desfasurate intre ministrii de finante ai UE (ECOFIN), de miercuri, 7 octombrie 2020, s-a ajuns la un acord politic in valoare de 750 miliarde euro. Suma este dedicata facilitatii de redresare si rezilienta a UE.

Concret, scopul facilitatii este sa ofere sprijin financiar pentru urmatoarele obiective:

- reformele si investitiile asumate de Statele Membre;

- reducerea impactului economic si social al pandemiei de COVID – 19;

- economiile UE sa fie mai sustenabile, reziliente si mai bine pregatite fata de provocarile generate de tranzitia digitala si ecologica, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in Raportul emis miercuri, 07 octombrie 2020.

Ca urmare a acestui acord politic la nivelul Consiliului UE, vor fi demarate negocierile cu Parlamentul European (PE).

Alte doua discutii importante au vizat:

Finantele digitale

Aici, discutiile au fost purtate pe marginea pachetului propus de Comisia Europeana (CE), si anume: finantele digitale si strategiile de plati de retail. Totodata, au fost facute propuneri legislative in ceea ce priveste activele cripto si rezilienta operationala digitala a sectorului financiar.

Uniunea Pietelor de Capital (UPC)

Aici, discutiile s-au referit la Planului de Actiune al Comisiei Europene pentru dezvoltarea Uniunii Pietelor de Capital, care va urmari ca redresarea economica a UE sa fie ecologica, digitala si inclusiva prin facilitarea accesului la finantare pentru companiile UE. Totodata, se va urmari ca pietele financiare din EU sa fie un loc mai sigur pentru economisire si investitii pe termen lung si pietele de capital nationale sa se integreze intr-o piata unica de capital la nivelul UE, mai este subliniat in Raportul emis de ASF.

*Cititi aici Raportul integral emis de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani