Grid star
eveniment

A CRESCUT VALOAREA DOSARELOR DE DAUNE – Asiguratorii au platit milioane de lei doar ca urmare a cutremurelor

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) anunta ca  intre 2013 si 2022, asiguratorii au despagubit 1.664 dosare de dauna doar ca urmare a cutremurelor, iar sprijinul financiar a depasit 4,3 milioane de lei.

Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despagubite in baza politelor de asigurare pentru locuinte, iar diferenta in baza asigurarilor dedicate companiilor. In acelasi timp, valoarea medie a unui dosar de dauna a crescut semnificativ, triplandu-se in 2022, comparativ cu 2015, chiar daca in 2015 au fost despagubite 693 dosare de dauna, iar anul trecut 98.

Potrivit UNSAR, cutremurele din ultima perioada care au afectat judetele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar si Capitala, demonstreaza cat de vulnerabili continuam sa fim. In urma acestor evenimente, pana la finalul lunii februarie, au fost deja deschise peste 1.000 de dosare de dauna, in baza politelor de asigurare obligatorii si facultative pentru locuinte.

Iata anuntul UNSAR:

Maine se implinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme inregistrate vreodata in Romania. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, acesta a avut efecte devastatoare la nivel national: peste 1.570 de oameni si-au pierdut viata, circa 11.300 au fost raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro si sute de mii de persoane ar putea ramane fara locuinte, arata datele Bancii Mondiale.

Cutremurele din ultima perioada care au afectat judetele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar si Capitala, demonstreaza cat de vulnerabili continuam sa fim. In urma acestor evenimente, pana la finalul lunii februarie, au fost deja deschise peste 1.000 de dosare de dauna, in baza politelor de asigurare obligatorii si facultative pentru locuinte. Sunt cifre care arata rolul fundamental al unei asigurari in astfel de situatii, pentru cresterea gradului de rezilienta si de protectie financiara a populatiei.

Risc seismic ridicat

De altfel, Romania ramane una dintre tarile europene cu un grad ridicat de risc seismic. Spre exemplu, intre 2013 si 2022, asiguratorii Membri ai UNSAR au despagubit 1.664 dosare de dauna – doar ca urmare a cutremurelor. Sprijinul financiar a depasit 4,3 milioane de lei. Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despagubite in baza politelor de asigurare pentru locuinte, iar diferenta in baza asigurarilor dedicate companiilor. In acelasi timp, valoarea medie a unui dosar de dauna a crescut semnificativ, triplandu-se in 2022, comparativ cu 2015 (chiar daca in 2015 au fost despagubite 693 dosare de dauna, iar anul trecut 98). Asadar, incheierea unei polite de asigurare va face mereu diferenta in cazul producerii unui eveniment neprevazut”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani