Grid star
eveniment

IMPOZITAREA MULTINATIONALELOR, IN LINIE DREAPTA – Se instituie o taxare minima de 15% pe profit. Prevederile se aplica societatilor care ating pragul anual al veniturilor consolidate de cel putin 750.000.000 euro (Document)

Executivul analizeaza joi, 9 noiembrie 2023, proiectul de lege prin care se instituie un impozit minim global de 15% pe profitul multinationalelor. Se urmareste astfel ca statul roman sa incaseze bani care altfel erau platiti de multinationale in tari in care nivelul de taxare este mai mic, adica in paradisurile fiscale.

Potrivit expunerii de motive, obiectul de reglementare il constituie transpunerea Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de intreprinderi multinationale si a grupurilor nationale de mari dimensiuni in Uniune. Este vorba despre o chestiune separata de regulile de determinare a impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Ca regula generala, impozitul suplimentar se datoreaza in jurisdictia societatii-mama finale a unei intreprinderi multinationale. Astfel, prin exercitarea optiunii de aplicare a impozitului suplimentar national, impozitul reprezentand diferenta dintre cota minima de 15% si cota efectiva de impozitare determinata la nivelul filialelor din Romania ale intreprinderilor multinationale cu sediul in strainatate se va plati in Romania, si nu in jurisdictia unde este inregistrata societatea-mama finala, arata Finantele. Prin urmare, Romania va avea dreptul de a incasa diferenta de impozit, aceasta nemaifiind colectata in jurisdictiile societatilor-mama a grupurilor de intreprinderi multinationale respective.

​ Veniturile minime pentru impozitare

Pentru a asigura compatibilitatea cu dreptul primar al Uniunii, si, in special, cu principiul libertatii de stabilire, prevederile prezentei legi se aplica entitatilor rezidente intr-un stat membru, precum si entititilor nerezidente ale unei societati-mama situate in statul membru respectiv. In acest scop, impozitarea minima se aplica entitatilor situate in Uniune care sunt membre ale unor grupuri de intreprinderi multinationale sau ale unor grupuri exclusiv nationale de mari dimensiuni care ating pragul anual al veniturilor consolidate de cel putin 750.000.000 euro”, se arata in expunerea de motive.

Exceptiile

Anumite entititi sunt excluse pe baza scopului si a statutului lor specific. Acestea sunt:

-entititile guvernamentale;

-organizatiile internationale;

-fondurile de pensii;

-organizatiile nonprofit;

-fondurile de investitii care sunt societati-mama finale si vehiculele de investitii imobiliare;

-alte entitati detinute de acestea in proportie de 95% care opereaza exclusiv sau aproape exclusiv in scopul de a detine active sau de a investi fonduri in beneficiul acestor entitati sau care desfasoara exclusiv activitati auxiliare celor desfasurate de entitatea sau de entitatile mentionate anterior.

*Cititi aici expunerea de motive

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani