Grid star
companii

A PATRA AMENDA DIN ACEST AN – Femeie de afaceri, sanctionata de ASF cu sute de mii de lei

O femeie de afaceri a primit marti, 20 octombrie 2020, a patra amenda din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara de la inceputul anului.

Toate cele patru sanctiuni i-au fost aplicate din aceeasi cauza si totalizeaza 335.000 de lei.

Este vorba despre Liliana Marchis, actionara majoritara – cu un pachet de 99,45% – a SC IT Transilvania Invest SA din Cluj-Napoca (CUI: 10754117). Ea a fost amendata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara cu 120.000 de lei din cauza ca nu ar fi depus la ASF documentatia aferenta ofertei de preluare obligatorii si nu ar fi derulat, in termenul de doua luni de la data dobandirii, oferta publica de preluare obligatorie a unei alte firme. Ne referim la SC Societatea de Constructii Napoca SA, tot din Cluj-Napoca (CUI: 199117; simbol BVB: NAPO). Preluarea a avut loc la 10 ianuarie 2019, cand Marchis a dobandit 12.400 de actiuni, reprezentand 98,42% din capitalul social al IT Transilvania Invest, mentioneaza ASF.

Astfel, ASF o acuza pe Liliana Marchis de incalcarea art. 37 alin. 1 din Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata.

Iata ce prevede intregul articol 37:

(1) O persoana care, ca urmare a achizitiilor sale sau ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat, detine valori mobiliare emise de un emitent care, adaugate la detinerile sale anterioare sau ale persoanelor cu care actioneaza concertat ii confera acestuia, direct sau indirect, mai mult de 33% din drepturile de vot asupra emitentului este obligata sa lanseze o oferta publica adresata tuturor detinatorilor de valori mobiliare, la un pret echitabil si avand ca obiect toate detinerile acestora, cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de doua luni de la momentul atingerii respectivei detineri.

(2) Pana la derularea ofertei publice mentionate la alin. (1), drepturile de vot aferente valorilor mobiliare depasind pragul de 33% din drepturile de vot asupra emitentului sunt suspendate, iar respectivul actionar si persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat nu mai pot achizitiona, prin alte operatiuni, actiuni ale aceluiasi emitent.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica persoanelor care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, au dobandit pozitia de detinator a peste 33% din drepturile de vot, cu respectarea prevederilor legale incidente la momentul dobandirii”.

Dupa cum spuneam, amenda de marti este a patra primita de catre Liliana Marchis din partea ASF. Primele trei – aplicate de la inceputul anului 2020 din acelasi motiv – au fost dupa cum urmeaza:

- 30 ianuarie: 60.001 de lei;

- 6 mai: 65.000 de lei;

- 8 iulie: 90.000 de lei.

* Cititi aici hotararea ASF privind prima amenda

* Cititi aici hotararea ASF privind a doua amenda

* Cititi aici hotararea ASF privind a treia amenda

* Cititi aici hotararea ASF privind a patra amenda

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani