Grid star
eveniment

ACCES LA CULTURA CU ADEVERINTA MEDICALA – Ministrul Culturii vrea adeverinta pentru accesul la spectacole si evenimente din interior si exterior si anunta ca este "in asteptarea" pasaportului verde digital

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat marti, 9 martie 2021, ca in acest moment poarta discutii cu Institutul National de Sanatate Publica si cu operatorii economici culturali pentru a gasi cea mai buna modalitate pentru reluarea evenimentelor medii si mari in aer liber. In acest sens, a precizat Bogdan Gheorghiu la Digi24, se ia in calcul posibilitatea ca participarea la eveniment sa se faca pe baza unei adeverinte de vaccinare, prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care sa ateste ca participantul a avut covid-19 si are deja anticorpii formati.

"In acest moment suntem in discutii cu Institutul National de Sanatate Publica si cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii si mari in aer liber. Noi avem cateva propuneri pe care le vom inainta. Avem in vedere pentru accesul participantilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinte de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care sa ateste ca participantul a trecut prin aceasta boala si are deja anticorpii formati. Analizam inclusiv varianta prin care operatorii culturali sa aiba la intrare un centru de testare rapid", a spus Bogdan Gheorghiu la Digi 24.

Pentru a justifica propunerea, ministrul Culturii a dat exemplu altor state europene precum Olanda sau Marea Britanie, care par ca revin, usor-usor la normalitate, programand deja pentru aceasta vara festivaluri de anvergura.

Ministrul Culturii se afla "in asteptarea" pasaportului de vaccinare

In acelasi timp, subliniaza Bogdan Gheorghiu, Romania se afla "in asteparea" pasaportului verde digital propus de Comisia Europeana pentru circularea la liber in spatiul comunitar european.

"Daca ne uitam in restul Europei, in Marea Britanie festivalurile ar incepe undeva prin luna iunie, iar Olanda si-a propus ca acestea sa fie deschise undeva prin luna iulie. Asadar, suntem si noi in asteptare legat si de proiectul celor de la Comisia Europeana vizavi de pasaportul verde digital. Aceasta comisie a anuntat ca va prezenta public pe 17 martie o varianta. Iata ca sunt mai multe componente de care depinde o discutie finala in acest sens. Odata cu venirea vremii potrivite pentru evenimente in aer liber, eu sper sa fim intr-o faza in care sa avem niste reguli clare care sa permita desfasurarea unor astfel de evenimente. In momentul de fata, evenimentele in aer liber cat si cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. In momentul in care vom avea o rata de vaccinare care ne va da motive sa fim optimisti, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite", a completat acesta.

Franta nu vrea certificat de vaccinare si a motivat refuzul prin argumentele ministrului Culturii

Trebuie precizat ca declaratiile ministrului Culturii sunt total diferite de cele ale omologului sau francez, tara care s-a opus categoric instituirii unui pasaport verde digital, justificandu-si pozitia prin argumentele ministrului Culturii Roselyne Bachelot, care a punctat ca acest pasaport de vaccinare reprezinta o atingere adusa libertatilor, si va constitui un regres daca va fi implementat: "Eu ma opun in continuare unui pasaport de vaccinare, care imi pare o atingere adusa libertatilor. Sunt o iubitoare de libertate si mi-ar fi greu sa imi imaginez o astfel de situatie. Daca se va ajunge la acest lucru, va fi un regres".

De altfel, chiar presedintele Frantei Emmanuel Macron s-a exprimat impotriva unui pasaport de vaccinare: "Daca vom ajunge sa deschidem anumite locuri, nu vom avea cum sa conditionam accesul doar de vaccinare, mai ales ca nu este disponibila inca pentru cei tineri".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani