Grid star
criptomonede

ADMINISTRATIA BIDEN PREGATESTE O NOUA "LOVITURA” PENTRU INDUSTRIA CRIPTO – Motivele pentru care Casa Alba vrea sa taxaze cu 30% electricitatea folosita de companiile de minerit

Administratia Biden a propus o taxa de pana la 30% pe electricitatea folosita pentru operatiunile de minat criptomonede, in propunerea sa pentru bugetul fiscal din 2024, potrivit unui comunicat transmis pe blogul Casei Albe. Este vorba despre acciza Digital Asset Mining Energy (DAME), care ar urma sa creasca treptat, cel mai probabil de la 10% la 30% in urmatorii trei ani. Este o „penalizare” neobisnuita aplicata industriei mineritului cripto, care ar putea ameninta profiturile unor astfel de afaceri, comenteaza CoinDesk.

Gilda Popa

Casa Alba estimeaza ca „va aduce venituri de 3,5 miliarde de dolari in 10 ani, obiectivul principal al taxei DAME fiind ca minerii cripto sa-si plateasca partea echitabila din costurile de mediu (n.r. ale mineritului de criptomonede) si (n.r. cele suportate in prezent) de comunitatile locale”, potrivit comunicatului.

Administrata prezidentiala a SUA argumenteaza ca poluarea generata de minarea de criptomonede afecteaza disproportionat cartierele cu cetateni americani cu venituri reduse si comunitatile de culoare. Operatiunile companiilor de minerit duc la cresterea preturile la facturile de electricitate pentru comunitatile din proximitatea acestora si pot duce la pene frecvente de curent, se arata in documentul citat. Cele mai mari 34 de companii care mineaza Bitcoin in SUA consuma o cantitate de curent comparabila cu consumul a 3 milioane de gospodarii ale americanilor, spun expertii consultati de Administratia Biden.

Anuntul vine in contextul in care SUA au devenit, in ultimul an, noul lider in industria mineritului cripto, dupa ce China a interzis, in 2021, aceste operatiuni, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

Cantitatea de energie folosita pentru criptomining in SUA in 2022, egala cu cea alocata iluminatului rezidential

"Propunerea Administratiei Prezidentiale pentru Bugetul din acest an (n.r. 2024), acciza Digital Asset Mining Energy (DAME), este un exemplu al angajamentului Presedintelui de a aborda atat provocarile nationale de lunga durata, cat si riscurile emergente – in acest caz, costurile economice si de mediu ale practicilor curente pentru extragerea activelor cripto (criptomining, pe scurt). Dupa o perioada de introducere treptata, firmele s-ar confrunta cu o taxa egala cu 30% din costul energiei electrice pe care o folosesc in criptomining (...) In prezent, firmele din aceasta industrie nu trebuie sa plateasca pentru costul total pe care il impun altora, sub forma poluarii locale a mediului, a preturilor mai mari la energie si a impactului cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera asupra climei. Taxa DAME incurajeaza companiile sa inceapa sa tina cont mai responsabil de daunele pe care le impun societatii”, se arata in comunicatul transmis de Casa Alba.

Administratia Biden subliniaza ca "in timp ce criptoactivele sunt virtuale, consumul de energie legat de productia lor intensiva din punct de vedere computational este foarte real si impune costuri foarte reale”. Documentul citat face referire la Raportul economic al presedintelui Joe Biden din acest an (intitulat „Active digitale: Reinvatarea principiilor economice”), care arata ca New York Times a evidentiat „amploarea consumului de energie asociat cu 34 dintre cele mai mari operatiuni de criptomining”.

Astfel, jurnalistii de la prestigioasa publicatie americana au aratat ca acest consum echivaleaza cu „puterea folosita de cele 3 milioane de goospodarii din jur”. Cantitatea de energie electrica utilizata in criptomining in Statele Unite in 2022 a fost similara cu cea folosita pentru a alimenta toate computerele de acasa sau iluminatul rezidential de pe teritoriul SUA.

CoinDesk: Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, ar putea respinge taxa propusa de Biden

Intre cele mai mari firme care mineaza criptomonede in SUA, care ar putea fi afectate de taxa propusa de Casa Alba, se numara Riot Platforms (RIOT), Marathon Digital (MARA), Cipher Mining (CIFR), Greenidge Generation (GREE), BitDeer (BTDR) si CleanSpark (CLSK).

"Desi (n.r. autoritatile americane au luat in calcul faptul ca) minerii cripto s-ar putea reloca in strainatate, cum ar fi zonele cu productie de energie mai murdara, alte tari se misca, de asemenea, din ce in ce mai mult pentru a restrictiona minarea criptoactivelor. China a interzis complet astfel de activitate in 2021, la fel ca alte opt tari. De asemenea, trei provincii canadiene au anuntat sau au promulgat moratorii privind minarea de criptomonede. In mod similar, unele state si localitati din SUA percep acum preturi mai mari la energie electrica pentru aceste companii sau le restrictioneaza activitatea.

Pentru a ne asigura ca activitatea de minare de criptomonede nu este pur si simplu impinsa de la o comunitate locala la alta, este nevoie de o politica nationala. Desigur, taxa DAME nu este un panaceu – este doar un exemplu al eforturilor Administratiei de a lupta impotriva schimbarilor climatice, de a reduce preturile la energie si de a creste accesul la optiunile electrificate pentru toti americanii. In mod similar, este doar un exemplu al eforturilor mai mari ale Presedintelui de a asigura dezvoltarea responsabila a activelor digitale, de a moderniza tratamentul fiscal al acestora si de a atenua riscurile la adresa stabilitatii financiare. In timp ce estimam ca (n.r. aceasta taxa) va aduce venituri de 3,5 miliarde de dolari in 10 ani, obiectivul principal al taxei DAME este ca minerii cripto sa-si plateasca partea echitabila din costurile de mediu (n.r. ale mineritului de criptomonede) si (n.r. cele suportate in prezent) de comunitatile locale”, mai mentioneaza Casa Alba in comunicatul citat.

Pe de alta parte, deputatii republicani s-au opus demersurilor autoritatilor de reglementare si ale Administratiei Biden de a penaliza sectorul cripto, astfel incat Camera Reprezentantilor controlata de republicani ar putea sa respinga taxele care penalizeaza industria, potrivit CoinDesk.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani