Grid star
eveniment

ANGAJARILE LA STAT: DEROGARE DE LA OUG – Domeniul in care se pot ocupa posturi: "Ar fi afectat iremediabil dreptul la educatie" (Document)

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica proiectul Ordonantei de Urgenta prin care sa fie introdusa o derogare de la lege pentru a se putea face angajari in invatamant.

Decizia vine dupa ce luna trecuta Executivul a decis suspendarea ocuparii prin concurs sau examen, incepand cu data de 1 iulie si pana la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice centrale si locale, cu exceptia posturilor unice.

Potrivit expunerii de motive, prin prezentul act normativ se completeaza OUG 80/2022 privind reglementarea unor masuri in domeniul ocuparii posturilor in sectorul bugetar, prin reglementarea unei exceptii. Astfel, prin memorandum initiat de Ministerul Educatiei si aprobat in sedinta de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare si nedidactice, precum si a functiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior. In proiect se precizeaza ca in perioada 1 iulie-31 decembrie, la nivelul sistemului national de invatamant se desfasoara concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, iar in situatia in care nu poate fi asigurat personalul necesar pentru buna desfasurare a procesului de invatamant, ar fi afectat iremediabil dreptul la educatie.

Reducerea cheltuielilor

La momentul adoptarii OUG prin care s-au suspendat angajarile, masura a fost motivata prin faptul ca se urmareste diminuarea unor cheltuieli de functionare ale institutiilor si autoritatilor publice, in vederea asigurarii sursei de finantare a pachetului de masuri pentru mentinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile. OUG prevede insa continuarea ocuparii posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022.
Totodata, in cazuri temeinic justificate, ordonanta de urgenta da posibilitatea ca, prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului, sa poata fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice centrale si locale, cu incadrarea in cheltuielile de personal.

Potrivit ministerului Muncii, masura suspendarii ocuparii posturilor vacante din administratia publica a fost necesara pentru a diminua unele cheltuieli de functionare ale institutiilor si autoritatilor publice, in vederea asigurarii sursei de finantare a pachetului de masuri pentru mentinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile si continuarea activitatilor economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate in ceea ce priveste incadrarea in tinta de deficit.

*Proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani