Grid star
eveniment

ASF, PIETELE FINANCIARE NON-BANCARE SI PANDEMIA – Bursa, intre temerile investitorilor si statutul de piata emergenta

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat luni, 28 decembrie 2020, un rezumat al anului 2020, desfasurat sub imperiul covid-19, si al efectelor pe care aceasta pandemie le-a avut asupra pietelor financiare non-bancare. Pe bursa, in 2020, au fost inregistrate fluctatii relativ ample, puncteaza ASF, iar acest lucru s-a produs tocmai pentru ca bursele reactioneaza emotional in perioade de criza. Insa nu intotdeauna este un lucru rau!

De aceea, noteaza ASF, "anul 2020 va ramane unul istoric pentru piata de capital din Romania", Bursa de la Bucuresti fiind promovata in septembrie la statutul de piata emergenta de catre agentia de evaluare FTSE Russell. Acest lucru reprezinta o oportunitate semnificativa pentru companiile listate, intrucat acestea vor putea investi in actiunile tranzactionate pe bursa de la Bucuresti, lucru care, pana la acea data, a fost restrictionat de statutul de Piata de Frontiera.

In acelasi timp, Autoritatea de Supraveghere Financiara informeaza ca, in calitate de Autoritate de reglementare si de supraveghere a pietelor financiare non-bancare, a avut un rol activ in cadrul procesului de elaborare a Legii nr. 158/2020, care are in vedere in principal alinierea legislatiei specifice emitentilor si operatiunilor de piata la cerintele mai multor acte normative europene (Directiva (UE) 2017/828 Regulamentul (UE) 2017/1129 si Regulamentul (UE) 2017/2402), precum si realizarea unor modificari si/sau completari ale acestei legislatii pentru a surprinde dinamica si evolutiile recente ale pietei de capital, respectiv pentru a permite derularea corespunzatoare a unor activitati sau operatiuni aflate sub domeniul de supraveghere al Autoritatii.

Redam in continuare analiza ASF de final de an 2020:

"Piata autohtona de capital a traversat o perioada sensibila pe parcursul anului 2020, ca urmare a faptului ca in perioade de criza bursele reactioneaza emotional si astfel, exista fluctuatii relativ ample. Pe de alta parte insa, statutul de piata emergenta, obtinut recent de bursa de la Bucuresti, reprezinta o oportunitate reala de dezvoltare in perspectiva anului viitor.

Anul 2020 va ramane unul istoric pentru piata de capital din Romania. Pe 21 septembrie, Bursa de la Bucuresti a fost promovata la statutul de piata emergenta de catre agentia de evaluare FTSE Russell, cea mai importanta realizare de la reinfiintarea acesteia, din 1995 si pana in prezent. Prin aceasta decizie a fost atins obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status), conceput si derulat la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Noul statut al bursei reprezinta o oportunitate semnificativa pentru companiile listate, intrucat vechicule investitionale, care gestioneaza sute sau poate chiar miliarde de euro, vor putea investi in actiunile tranzactionate pe bursa de la Bucuresti, lucru imposibil pana in toamna acestui an din cauza restrictiilor generate de statutul de Piata de Frontiera.

Anul 2020 a insemnat insa si anul pandemiei COVID-19. Temerile investitorilor, alimentate de dubla criza, sanitara si economica, s-au tradus prin volatilitati ridicate, care au fost consemnate mai ales in primavara acestui an. Inceputul lunii decembrie vine cu o revenire timida a bursei, dupa ce in primavara aceasta a ”suferit” din cauza raspandirii virusului SARS-CoV-2. La sfarsitul toamnei, capitalizarea companiilor romanesti, listate pe piata principala a BVB, a ajuns la aproximativ 100 miliarde lei, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei.

Evenimentele anului la Bursa

  • Admiterea la tranzactionare a actiunilor Bittnet Systems SA (BNETR07) pe Piata Reglementata administrata de BVB, incepand cu data de 3 iunie 2020;
  • Obligatiunile Norofert (NRF) au intrat la tranzactionare pe SMT-ul BVB in data de 5 iunie;
  • Actiunile societatii de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) au intrat la tranzactionare pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al Bursei de Valori Bucuresti, pe piata AeRO, in data de 1 octombrie 2020;
  • Obligatiunile Agroserv Mariuta (MILK25E), procesatorul lactatelor Laptaria cu caimac, au intrat la tranzactionare pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare incepand cu data de 8 decembrie 2020.
  • Compania de tehnologie 2Performant (2P) s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare la data de 9 decembrie 2020

Masuri in vreme de criza

Declararea pandemiei COVID-19 si incertitudinile induse de criza sanitara la nivel economic au avut un impact puternic in comportamentul investitorilor, reflectandu-se intr-o perioada de volatilitate ridicata a pietei de capital. La nivelul activitatii de supraveghere, desfasurata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, au fost dispuse masurile necesare cresterii frecventei de raportare in vederea analizei stabilitatii financiare a entitatilor si adoptarii unor masuri cu caracter preventiv, inclusiv in ceea ce priveste adecvarea planurilor de continuitate a activitatii, ori de cate ori indicatorii prudentiali ar fi atins pragurile de alerta. Este de remarcat, in acest context, adaptarea pietei fondurilor de investitii, care a rezistat presiunii rascumpararilor, si nu a fost necesara activarea unor mecanisme suplimentare de administrare a lichiditatii, toate obligatiile fiind onorate conform prevederilor legale si prospectelor de emisiune.

In ceea ce priveste sistemele de post-tranzactionare, s-a urmarit asigurarea convergentei practicilor de supraveghere a depozitarilor centrali si a sistemelor de decontare la nivel european, prin derularea primului exercitiu de evaluare anuala a depozitarului central de titluri de capital autorizat de A.S.F. in baza CSDR.

In contextul pandemiei, A.S.F. si entitatile pietei de capital au trecut testul digitalizarii, prin eforturi semnificative de adaptare rapida la noile modalitati de interactiune/comunicare. Astfel, A.S.F. a pus la dispozitia entitatilor si publicului canale de comunicare electronica, intensificand totodata activitatile de monitorizare si dialogul cu piata, in vederea solutionarii problemelor specifice. De asemenea, entitatile pietei s-au remarcat prin efortul de a identifica solutiile digitale optime pentru asigurarea continuitatii business-ului si alternative moderne de relationare cu consumatorii, in contextul pandemiei COVID-19.

Pe parcursul anului 2020, au fost continuate demersurile A.S.F. pentru sprijinirea actiunilor de constituire a Contrapartii Centrale. Astfel, la finalul anului 2019, a fost infiintata societatea CCP.RO, al carei actionar majoritar este Bursa de Valori Bucuresti, entitate care va desfasura pe teritoriul Romaniei activitati specifice unei contraparti centrale si pentru care se va solicita autorizarea din partea A.S.F. in aceasta calitate, in anul 2021. Totodata, Autoritatea impreuna cu Ministerul Finantelor, cu actorii din piata si cu consultanta OECD, dezvolta in perioada urmatoare Strategia Pietei de Capital. Este vorba despre o radiografie a intregii piete de capital, care are ca obiectiv final maximizarea punctelor forte, astfel incat Bursa sa poata face pasul spre urmatorul nivel de dezvoltare.

Repere legislative

Autoritatea de Supraveghere Financiara a avut o activitate sustinuta pe zona de reglementare in anul pandemiei, pentru a veni, pe de o parte in sprijinul entitatilor din piata, iar pe de alta parte pentru continuarea procesului de modernizare a cadrului ce guverneaza sectorul instrumentelor si investitiilor financiare.

In calitate de Autoritate de reglementare si de supraveghere a pietelor financiare non-bancare, A.S.F. a avut un rol activ in cadrul procesului de elaborare a Legii nr. 158/2020, care are in vedere in principal alinierea legislatiei specifice emitentilor si operatiunilor de piata la cerintele mai multor acte normative europene (Directiva (UE) 2017/828 Regulamentul (UE) 2017/1129 si Regulamentul (UE) 2017/2402), precum si realizarea unor modificari si/sau completari ale acestei legislatii pentru a surprinde dinamica si evolutiile recente ale pietei de capital, respectiv pentru a permite derularea corespunzatoare a unor activitati sau operatiuni aflate sub domeniul de supraveghere al Autoritatii.

Printre cele mai importante activitati in sfera reglementarii legislatiei secundare se numara:

Regulamentul A.S.F. nr. 5/2020 pentru adoptarea unor masuri referitoare la desfasurarea adunarilor generale ale emitentilor pe perioada existentei starii de urgenta generate de COVID-19. Regulamentul a avut in vedere introducerea unor dispozitii care sa asigure desfasurarea corespunzatoare a adunarilor generale ale actionarilor, in contextul instituirii starii de urgenta generate de COVID-19. Emiterea Regulamentului A.S.F. nr. 5/2020 a fost determinata de caracterul de urgenta al masurilor ce trebuiau adoptate si, cu precadere, de iminenta desfasurarii de catre societatile emitente a adunarilor generale ordinare anuale ale actionarilor avand pe ordinea de zi aprobarea situatiilor financiare, precum si de eventualitatea desfasurarii unor alte adunari generale ale actionarilor care nu sufereau amanare.

Regulamentul A.S.F. nr. 8/2020 pentru adoptarea unor masuri exceptionale aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de A.S.F. - Sectorul instrumentelor si investitiilor financiare pe perioada instituirii pe teritoriul Romaniei a starii de urgenta generate de criza COVID-19. Regulamentul a introdus proactiv o serie de masuri legale de ajustare si adaptare a activitatii entitatilor supravegheate de pe piata de capital in contextul noii crize aparute (amanarea unor raportari periodice, dispense acordate SAI/AFIA de transmitere a anumitor documente in format letric, permiterea lichidizarii portofoliului investitional al SAI prin realizarea de operatiuni repo etc.).

Regulamentul privind formarea, pregatirea si perfectionarea profesionala pe piata de capital. Regulamentul actualizeaza cadrul legal aplicabil in domeniul formarii si pregatirii profesionale specifice pietei de capital cu scopul armonizarii lui cu necesitatile si particularitatile pietei aflate intr-o continua dinamica, in special cu situatia generata de pandemia SARS-CoV-2, creandu-se posibilitatea organizarii programelor de formare profesionala in sistem on-line.

Norma A.S.F. nr. 27/2020 privind modificarea anexei la Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 13/2018 pentru aplicarea Ghidului Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) privind scenariile de simulare a situatiilor de criza in temeiul art. 28 din Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017 privind fondurile de piata monetara (Money-market funds).

Norma implementeaza Ghidul ESMA 34-49-172 RO, in contextul obligatiei ESMA de a actualiza ghidul cel putin anual, in temeiul prevederilor art. 28 alin. (7) din Regulamentul (U.E.) nr. 1131/2017 privind fondurile de piata monetara, prin modificarea Anexei la Norma A.S.F. nr. 13/2018 pentru aplicarea Ghidului ESMA privind scenariile de simulare a situatiilor de criza".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani