Grid star
eveniment

INSELATORIA GUVERNAMENTALA – Romanii sunt mintiti cand li se spune ca pensiile nu pot fi majorate

Romanii sunt mintiti atunci cand li se transmite ca Guvernul condus de premierul Ludovic Orban (foto 1) nu poate majora pensiile, pe motiv de lipsa de bani si din cauza ca s-ar inregsitra o crestere a deficitului. Caci, dupa cum se stie deja, este aproape cert ca pensiile nu vor fi majorate cu 40% de la 1 septembrie 2020, asa cum prevede legea, Executivul PNL urmand sa adopte cel mult o majorare de 10%.

In realitate, pensiile pot fi crescute fara ca deficitul sa creasca. Mai precis, Guvernul PNL ar putea majora pensiile cu pastrarea unui deficit pe anul 2020 de pana 5,2% din PIB. Dar nu doar atat. Chiar si cu o crestere a pensiilor, investitiile ar putea fi mentinute la un nivel de 4,5% din PIB.

Toate aceste aspecte au fost dezvaluite de economistul Adrian Caciu (foto 2), intr-o scurta analiza pe pagina sa de Facebook. Adrian Caciu a subliniat insa ca exista totusi cateva conditii pentru o majorare a pensiilor fara cresterea deficitului si cu pastrarea nivelului de investitii:

-realocarea de cheltuieli;

-combaterea evaziunii fiscale;

-recuperarea arieratelor, inclusiv restructurarea creantelor.

Redam scurta analiza a economistului Adrian Caciu:

Stiti ca Romania poate inchide bugetul pe anul 2020 cu un deficit de pana in 5,2% din PIB cu tot cu plata pensiilor majorate si a alocatiilor dar si cu pastrarea investitiilor la un nivel de 4,5% din PIB?

Cum vi se pare acest deficit fata de cel de 6,7% anuntat de guvern?

Secretul sta in realocarea de cheltuieli, combaterea evaziunii fiscale si recuperarea arieratelor inclusiv restructurarea creantelor.

Socant, nu?

Bine, trebuie sa te si pricepi la politica fiscal bugetara, prioritizarea actiunilor finantate functie de output effect si buna gestiune financiara”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani