Grid star
eveniment

COZONAC PLAFONAT - S-a batut palma cu comerciantii. Iata ce alimente se mai ieftinesc

Se ieftinesc cozonacul, varza murata si usturoiul. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a batut palma cu procesatorii si comerciantii.

Acesta anunta ca s-a discutat cu toate partile implicate modalitatile de prelungire a plafonarii adaosului comercial pentru alimentele de baza, precum si extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lantul de procesare-distributie-comercializare.

Ne dorim, in continuare, prelungirea acestei masuri care a avut efectele asteptate, anume de stopare a cresterii preturilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii si comerciantii prelungirea masurii pentru o perioada de trei luni, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2024, tinand cont si de faptul ca vin sarbatorile de iarna. In aceeasi masura, de comun acord cu procesatorii si comerciantii, vom extinde si lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de romani in prepararea produselor pentru masa de sarbatori si nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smantana, drojdia, cozonacul, varza murata sau usturoiul”, a precizat ministrul Agriculturii.

Propunerile au fost agreate de procesatori si comercianti, urmand ca acestea sa faca obiectul unui proiect de act normativ.

Ordonanta aflata in vigoare

In prezent exista o lista de alimente stabilita prin OUG prin care se plafoneaza adaosul comercial maxim la unele alimente de baza.

Astfel,:

-cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. 

Alimentele:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani