Grid star
business capital

ASIGURARILE AUTO: ASF SI-A DAT ACORDUL - Reglementari in sprijinul pagubitilor, dar si al vinovatilor din accidente rutiere. Completarea formularului de constatare amiabila

Decizie a Autoritatii de Supraveghere Financiara: formularul de constatare amiabila va putea fi completat si electronic.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat un proiect de norma care aduce modificari substantiale Normei 20/2017 privind asigurarile auto in Romania. Actul normativ a fost trimis catre Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare dupa 90 de zile de la publicare.
Una dintre reglementarile introduse in premiera vine in sprijinul pagubitilor, dar si al vinovatilor din accidente rutiere, in numar de sute de mii anual. Astfel, formularul de constatare amiabila va putea fi completat si electronic. Conform noilor reglementari, “in cazul completarii formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, datele completate si semnaturile olografe ale conducatorilor celor doua vehicule, implicate in accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completeaza formularul”.

Partea tehnica

Baza tehnica va fi dezvoltata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), impreuna cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul Romaniei. Asiguratorii RCA si BAAR dezvolta si administreaza solutiile tehnice si stabilesc de comun acord procedura avizarii daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, cu respectarea dispozitiilor legale privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre A.S.F, prevede actul normativ.

Polita RCA in format electronic

"Reamintim ca, tot la initiativa ASF, in 2021 a fost eliminata obligativitatea de a detine polita RCA in format fizic, fiind suficienta prezentarea acesteia in format electronic, in eventualitatea unui control.
Principalul scop al noilor reglementari a fost, insa, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislatiei europene si fac obiectul discutiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) in cauza de infringement 2018/4075 - actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II si Directiva MTPL a unor dispozitii ale legislatiei romanesti referitoare la asigurarea de raspundere civila auto adoptate in 2017.
Concret, au fost eliminate obligatiile de notificare a modificarilor de tarife sau de raportare a fundamentarii acestora catre ASF. in conformitate cu masurile impuse de Comisia Europeana.
Nu in ultimul rand, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despagubirilor aferente consecintei lipsei de folosinta a vehiculelor, inclusiv pentru inlocuirea temporara a acestora. Noua procedura este mai simpla si mai clara si vine in sprijinul tuturor partilor implicate in procesul de despagubire si de reparatie si, in principal, al pagubitului”, anunta ASF.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani