Grid star
business capital

FALIMENTUL CARE VA ZGUDUI UNIUNEA EUROPEANA – Italia se indreapta spre colaps. Datoria publica a depasit 2,8 trilioane euro

Uniunea Europeana ar putea fi zguduita de posibilul faliment al unuia dintre cele mai importante state. Este vorba despre Italia, care se indreapta spre colaps.

Datoria publica a Italiei a depasit 2,8 trilioane euro, ceea ce reprezinta peste 150% din Produsul Intern Brut (PIB). Salvarea Italiei nu poate veni decat prin preluarea datoriei de Bana Centrala Europeana, prin emitere de obligatiuni, fapt care ar conduce insa la scaderea puterii de cumparare si o accentuare a recesiunii economice.

Situatia din Italia a fost prezentata de avocatul Gheorghe Piperea, acesta explicand, intr-un comentariu pe pagina sa de Facebook, de luni, 18 iulie 2022, ca un eventual faliment al Italiei ar insemna un dezastru de zece ori mai mare decat falimentul Greciei.

Prezentam postarea avocatului Gheorghe Piperea:

Italia, care a intrat in criza politica prin demisia lui Draghi*, a depasit pragul de 2,8 trilioane de euro datorii, ceea de reprezinta mai mult de 150% din PIB. Aceasta datorie uriasa reprezinta un sfert din totalul datoriei publice a zonei Euro (in care sunt incluse state ca Franta, Spania, Olanda, Irlanda, Portugalia, Grecia, la randul lor tari hiper-indatorate). Italia nu mai poate scapa de aceasta gaura neagra a datoriei decat daca ar fi preluata, prin emitere de obligatiuni (tiparire de bani), de Banca Centrala Europeana. Consecinta ar fi o noua scadere a puterii de cumparare a banilor si o accentuare a recesiunii economice care deja s-a instalat ca urmare a plandemiei si a gren deal. Daca BCE nu va interveni, va fi risc de faliment - dimensiunea dezastrului ar fi de 10 ori mai mare decat cea a falimentului Greciei.

Cu toate acestea, Italia continua sa aiba rating AAA+, adica maxim, cu consecinta unor dobanzi de sub 0,1%. Nota bene: Romania, care are un grad de indatorare de trei ori mai mic, se imprumuta cu 9%.

In mod cu totul sarcastic, Italia a primit cei mai multi bani din PNRR: peste 225 de miliarde de euro. Bani aruncati pe fereastra. Bani din buzunarul si saracirea noastra.

*Draghi este atat de impopular in Italia, fiind considerat omul Davosului si cady-ul Germaniei, incat faptul ca Mattarela inca nu i-a acceptat demisia nu face decat sa alimenteze si mai mult furia maselor; italienii vor avea curand anticipate si vor trece la suveranism”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani