Grid star
antreprenoriat

BANI PENTRU TURISTII STRAINI CARE VIN IN ROMANIA - Cheltuielile efectuate de operatorii economici vor fi decontate partial de stat (Document)

40 euro pentru fiecare turist strain care a achizitionat si platit, printr-o agentie de turism de incoming in Romania, un sejur turistic sau circuit de cel putin 4 nopti de cazare in Romania. Asta propune ministerul Turismului pentru cresterea numarului de vizitatori straini.

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a pus in consultare publica proiectul schemei de ajutor de minimis privind sustinerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activitatii de incoming, care are scopul de a stimula cresterea numarului de vizitatori straini in Romania, precum si prelungirea sejururilor acestora.
"Incomingul este deosebit de important, fiind o activitate de export pentru tara, prin contributia de valuta adusa in Romania de catre vizitatorii straini. Din acest motiv, lansam spre consultare publica schema de minimis care va contribui la repozitionarea noastra, ca destinatie competitiva. Concret, cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea acestor pachete turistice vor fi decontate partial cu fonduri de la bugetul de stat. Initiativa va facilita activitatea economica a mediului privat, aspect ce se traduce in atragerea turistilor straini, in cresterea incasarilor provenite din turism si, prin urmare, in cresterea contributiei turismului in PIB”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat astfel:

-40 euro pentru fiecare turist strain care a achizitionat si platit, in anul anterior depunerii, printr-o agentie organizatoare de turism de incoming in Romania, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel putin 4 nopti de cazare in Romania;
-suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecuta in plus, peste cele 4, in cadru aceluiasi sejur sau circuit turistic.

Suma dispobibila

Valoarea totala estimata a ajutoarelor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de minimis, pe intreaga durata de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptarii si pana la 31 decembrie 2023, este de maximum 20.000.000 lei, in limita creditelor bugetare si de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.
Numarul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimeaza la 1.200 (agentii de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar inscrierile in cadrul programului se vor realiza exlusiv digital, prin intermediul unei noi aplicatii informatice.

Beneficiarii ajutorului

Pot beneficia de masurile de ajutor de minimis operatorii economici care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii de eligibilitate:

a) sunt inregistrati conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sunt licentiati ca si agentie de turism organizatoare;
c) au capital social integral privat;
d) persoanele care au calitatea de asociati/actionari sau administratori in mai multe societati nu pot aplica in cadrul prezentei scheme decat cu o singura societate (declaratie pe proprie raspundere);
e) sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
f) nu au datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru, la momentul verificarii administrative si de eligibilitate; Solicitantii care au datorii esalonate nu sunt eligibili pentru a accesa schema (declaratie pe proprie raspundere);
g) nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii (declaratie pe proprie raspundere);
h) nu au fost subiectul unei decizii emise de catre Comisia Europeana, alt furnizor de ajutor de stat, Consiliul Concurentei, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, in cazul in care au facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta integral recuperata, cu penalitati aferente (declaratie pe proprie raspundere);
i) au avut activitate de incoming in anul calendaristic anterior mai mare de 200 de turisti straini. Pentru a beneficia de masurile de ajutor de minimis prevazute in prezenta schema operatorii economici vor putea considera anul 2019 de incepere (declaratie pe proprie raspundere).

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani