Grid star
criptomonede

BILANTUL BITCOIN AL EL SALVADOR, DIN NOU PE PROFIT – Presedintele Nayib Bukele anunta reusita "pariului BTC”, dupa ce tara ajuns in pragul incapacitatii de plata in iarna cripto din 2022: "Nu avem nicio intentie sa vindem”

Portofoliul Bitcoin (BTC) al El Salvador, primul stat din lume care a introdus criptomoneda ca mijloc legal de plata - in septembrie 2021 – a atins un profit net de 3,6 milioane dolari, dupa ce pretul criptomonedei a depasit, marti seara, 42.000 dolari. Presedintele Nayib Bukele (foto) a riscat un experiment fara precedent intr-un moment optimist pentru criptomonede, lucru care a adus numeroase critici din partea institutiilor financiare internationale, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

Gilda Popa

Miza cripto este „de viata si de moarte” pentru economia fragila a statului extrem de indatorat din America Centrala, a carui administratie a cheltuit sute de milioane de dolari din banii contribuabililor cumparand Bitcoin (BTC).

Tara din America Centrala a inceput sa cumpere BTC in septembrie 2021. Cele mai recente informatii privind bilantul Bitcoin al tarii, publicate pe blogul Binance la finalul lunii noiembrie 2023, arata ca El Salvador detine 3,124 BTC, care valoreaza miercuri, 6 decembrie, peste 136 de milioane de dolari, cand criptomoneda se tranzactioneaza cu circa 43.700 dolari.

Bukele a dezvaluit pe platforma de social media X ca investitia in Bitcoin a El Salvador este „pe plus”, afirmand ca portofoliul BTC al tarii are un profit net de 3,6 milioane de dolari, in urma recentei cresteri a pretului activului la peste 42.000 de dolari. In pofida faptului ca portofoliul Bitcoin al tarii este profitabil, Bukele a subliniat ca El Salvador va continua sa fie hodler, adaugand ca statul isi va mentine „strategia pe termen lung”, indiferent de fluctuatia preturilor BTC.

"Desigur, nu avem nicio intentie sa vindem. Acesta nu a fost niciodata obiectivul nostru. Suntem pe deplin constienti ca pretul va continua sa fluctueze in viitor, acest lucru nu ne afecteaza strategia pe termen lung”, a precizat Bukele.

Bukele a mentinut "pariul Bitcoin”, in pofida presiunilor internationale

Organizatii financiare globale precum Fondul Monetar International (FMI) au criticat dur investitiile in Bitcoin initiate de presedintele Bukele, dar si introducerea criptomonedei ca mijloc de plata legal, sustinand ca legalizarea BTC reprezinta un risc urias pentru stabilitatea financiara si integritatea pietei.

De asemenea, in SUA, doi senatori au propus un proiect de lege bipartizan, din care o parte urmareste sa examineze capacitatea tehnica a El Salvador de a reduce riscurile financiare asociate politicilor sale pro-cripto si, de asemenea, sa monitorizeze modul in care aceste politici ar avea un impact asupra economiei americane, noteaza CryptoPotato.

Presedintele Bukele a atacat in mod constant criticii, ajungand chiar pana la a transmite oficialilor SUA sa se ocupe de treburile lor. In cel mai recent tweet al sau, presedintele nu a ezitat sa se refere la „detractorii” care s-au grabit sa raporteze despre pierderile suferite de El Salvador in urma investitiei sale in Bitcoin si le-a cerut sa raporteze, acum, si castigurile actuale ale tarii.

"In acest context, este important ca pesimistii si autorii acelor piese de succes sa isi retraga declaratiile. Lucrul responsabil de facut ar fi ca ei sa isi retraga declaratiile, sa-si ceara scuze sau, cel putin, sa recunoasca faptul ca El Salvador aduce acum profit, asa cum au raportat in mod repetat ca suferim pierderi”, a declarat presedintele El Salvador.

Ratingul El Salvador, redus la categoria "junk” in iarna cripto din 2022

Reamintim ca portofoliul Bitcoin al El Salvador a scazut dramatic incepand din mai 2022, cand Bitcoin a inceput sa se deprecieze puternic dupa prabusirea ecosistemului Terra. Riscul ca micul stat din America Centrala nu isi mai poata plati datoria suverana de peste 24 de miliarde de dolari este din ce in ce mai mare, au declarat, in mai 2022, economistii citati de Wall Street Journal. Situatia s-a agravat, pe masura ce Bitcoin a scazut pana la un minim de 16.000 dolari atins in decembrie 2022.

Asa cum scria la acel moment Lumea Banilor, politica pro-cripto a presedintelui Bukele a fost dur criticata, iar agentiile de rating au raportat ca aceasta risca sa aduca tara in incapacitate de plata.

Anul trecut Moody’s Investors Service a redus ratingul datoriei El Salvador la categoria junk.

"Exista probabilitate crescuta a unui eveniment de credit – restructurare, plati in dificultate sau neplata – cu severitate relativ mare”, potrivit Moody’s Investors Service.

Insa acum, cand Bitcoin a revenit la valorile anterioare „iernii cripto”, tranzactionandu-se in prezent la aproximativ 43.700 dolari, presedintele Bukele revine cu replica la toate aceste prognoze si declaratii extrem de critice la adresa "experimentului cripto” El Salvador.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani