Grid star
eveniment

CARDURILE PENTRU PLATA ENERGIEI: DECIZIE DE ULTIMA ORA A EXECUTIVULUI – Lista de ajutoare, suplimentata cu 350.000 de noi beneficiari. Actualizarea la zi. Recomandari in cazul in care la un loc de consum sunt luate in calcul veniturile unei persoane care

​Lista beneficiarilor cardului de energie a fost actualizata dupa colectarea declaratiilor pe propria raspundere. Astfel, alti 350.000 de romani urmeaza sa primeasca sprijinul in valoare de 1.400 lei acordat de stat pentru plata facturilor.

Potrivit ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene condus de Marcel Bolos (foto), pentru situatiile in care nu s-a putut stabili cati oameni stau la aceeasi locuinta, Posta Romana a demarat un proces national de colectare a unor declaratii pe propria raspundere, in care potentialii beneficiari au prezentat situatia clara a locului de consum. Posta a strans 458.323 astfel de declaratii, iar in urma verificarii lor s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile in urmatoarele zile. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodarii au primit deja cardul de energie.
 
De asemenea, in aceasta perioada, Posta Romana a emis 590.087 instiintari privind eligibilitatea (303.678 instiintari pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei si 286.409 instiintari in cazul in care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei), care vor fi distribuite in toata tara pana la 7 martie.

Ce trebuie sa faceti

 Daca la un loc de consum sunt luate in calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieste acolo, se recomanda:
a) reglementarea juridica a situatiei reale;
b) solicitarea unei anchete sociale la primarie, care sa stabileasca numarul si persoanele care locuiesc in fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Posta, iar ulterior se actualizeaza lista.

Sfaturile lui Bolos

 "Odata cu transmiterea instiintarilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcam o alta etapa importanta in procesul de operationalizare a masurii prin care ajutam romanii vulnerabili sa achite facturile la utilitati. In tot acest timp in care Posta a emis si distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declaratii pe propria raspundere, in baza carora s-au descoperit alti 350.000 de beneficiari eligibili. Cat de repede, Posta le va emite si distribui cardul, pentru ca si ei sa intre in posesia ajutorului. De asemenea, daca printre cei 590.000 de oameni care primesc instiintare sunt locuinte unde figureaza locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat in calcul, trebuie sa stie ca pot solicita ancheta sociala si li se va clarifica situatia. Numarul de call center 0319966 este disponibil si pot solicita acolo mai multe detalii. Ma bucur ca toate aceste obstacole sunt depasite cu succes si masura functioneaza asa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premiera pentru noi si era un demers necesar, care ne va ajuta si pentru alte masuri pe care Guvernul le pregateste in viitor”, a declarat Marcel Bolos.
 
De la 20 februarie, data de la care se pot utiliza cardurile de energie, s-au efectuat peste 225.000 plati, in valoare totala de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plati este de 313 lei.
 
Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin urmatoarele modalitati:
a) Direct la postas. Luna aceasta, cel putin 9.000 de postasi vor avea in posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii sa poata efectua plata direct de la domiciliu;
b) La orice oficiu postal din mediul urban sau la oficiul postal in raza caruia isi are domiciliul beneficiarul, in mediul rural;
c) OnlineAICI. Un ghid pentru plata online este disponibil AICI.
 
Ajutorul se acorda in doua transe, a cate 700 lei fiecare si poate fi utilizat pentru plata urmatoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termica in sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.

 Cine beneficiaza de ajutor:

Conditiile puse de stat

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.
In baza cardului se pot efectua plati in urmatoarele perioade:
-Pentru transa I – valoare de 700 lei, in perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
-Pentru transa II – valoare de 700 lei, in perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
 
Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, MIPE a realizat Ghidul cardurilor de energie, iar informatii detaliate despre cardurile de energie, precum si indrumari pot fi obtinute la call center-ul Postei Romane: 0319966.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani