Grid star
eveniment

MODIFICAREA LEGII OFFSHORE – Cand vom avea primele molecule de gaz din Marea Neagra

Romania are in fata o oportunitate uriasa. Profitand de potentialul din subsolul Marii Negre si din resursele onshore de mare adancime, am putea ajunge la un nivel suficient de ridicat al productiei interne incat sa reusim sa ne asiguram din punct de vedere al securitatii energetice. Concluziile s-au tras in cadrul evenimentului “Energia Romaniei in Noua Economie”, gazduit de EM360 si Romania Durabila.

Unii ar spune ca ne-am putea asigura inclusiv independenta energetica, insa in ce masura vom reusi sa scapam de gazele din import ramane de vazut. Pana una-alta avem o modificare semnificativa a Legii Offshore, care asteapta publicarea in Monitorul Oficial si care ar putea da o noua traiectorie optimista economiei romanesti. Cum arata viitorul nostru energetic, cum devenim un factor de echilibru si un pion important in Europa? Dar cum vor mai decurge investitiile din Marea Neagra in contextul conflictului de la granita noastra? Parte dintre raspunsuri au venit de la presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Sandor Bende, in cadrul evenimentului “Energia Romaniei in Noua Economie”, gazduit de EM360 si Romania Durabila.

Bende Sandor, Presedinte, Comisia pentru industrii si servicii, Camera Deputatilor:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/1156740318494938

Insa, dupa ce Parlamentul a deblocat Legea Offshore mingea se afla la companiile care au licenta de exploatare in Marea Neagra, este de parere Lorant Antal, Presedinte, Comisia pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale, Senat. Pe de alta parte, statul, la randul lui, trebuie sa se asigure ca banii care ii vor reveni in urma acestor proiecte, deloc putini (undeva la 60% din veniturile obtinute), trebuie directionati catre obiective precum reindustrializarea Romaniei.

Lorant Antal, Presedinte, Comisia pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale, Senat:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/1051066669178331

Planetele par ca s-au aliniat pentru viitorul energetic al Romaniei. “Ne ajuta conjunctura si resursele, dar trebuie sa ne ajutam si noi. Avem o oportunitate considerabila cum nu am mai avut de foarte multi ani.”, a declarat, in cadrul evenimentului “Energia Romaniei in Noua Economie”, si Cristian Hubati, membru al Consiliului Director, Federatia Patronala Petrol si Gaze. Modificarea Legii Offshore vine cu un suflu nou pentru economie, insa trebuie sa fim atenti la cum gestionam in siguranta orice proiect din Marea Neagra. Daca totul decurge bine, am putea avea primele molecule de gaz la finalul anului 2026, a mai spus reprezentantul industriei.

Cristian Hubati, Membru al Consiliului Director, FPPG:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/740785463597003

Iar dupa ce nevoia noastra interna va fi acoperita, ne-am putea transforma intr-un real furnizor de energie si pentru alte state, spune Pavel Popescu, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor.

Pavel Popescu, Presedinte, Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, Camera Deputatilor:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/5152706221504147

Desigur, exista si sceptici, dar trebuie retinut ca modificarea Legii Offshore nu inseamna ca ne vindem tara strainilor, ci este doar o abordare de business pe care statul a ales-o pentru a ne valorifica resursele. In plus, el este cel care controleaza in proportie de 70% ceea ce se intampla in Marea Neagra. De cealalta parte, investitorii sunt cei care isi asuma toate riscurile financiare, si nu numai, a subliniat Catalin Nita, directorul executiv al FPPG, in cadrul aceluiasi eveniment.

Catalin Nita, Director Executiv, FPPG:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/415421916823664

Si, mai mult decat atat, Romania are obligatia sa isi gandeasca singura o strategie economica inovativa, nu una de la o zi la alta. In conditiile in care beneficiem acum de o lege care ne-ar asigura un viitor mai bun, ne lasam pacaliti de o crestere economica din pix, fara efecte concrete in nivelul de trai al romanilor, este de parere si profesorul Mircea Cosea.

Mircea Cosea, Doctor in stiinte economice:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/543209140521476

La finalul intalnirii, Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a tras inclusiv un semnal de alarma cu privire la destinatia banilor pe care Romania i-ar putea castiga de pe urma exploatarilor de gaze naturale din Marea Neagra. Avem nevoie de o strategie economica clara si de proiecte concrete spre care se vor indrepta aceste venituri si abia apoi vom putea spune, cu adevarat, ca Romania beneficiaza de pe urma resurselor ei naturale.

Dumitru Chisalita, presedinte Asociatia Energia Inteligenta:

https://www.facebook.com/EM360Studio/videos/705647480637674

Dialogul intre mediul de afaceri, mediul decident si specialisti s-a purtat in cadrul dezbaterii ”Energia Romaniei in Noua Economie”, initiata de EM360 Group si Romania Durabila, cu sprijinul Federatiei Patronale Petrol si Gaze in calitate de partener strategic si al partenerilor institutionali - ASPES, RomEficienta si Asociatia Energia Inteligenta. Parteneri media: Agerpres, Financial Intelligence, The Diplomat, Money, Profit, Bugetul, Lumea Justitiei, Lumea Banilor, Economistul, Club Economic, Spot Media, InvesTenergy, Energy Center, E-nergia si News Energy. Partener monitorizare media: Klarmedia. “Noua Economie” invita la constructie, actiune si vitalitate, lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstructia economiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani