Grid star
eveniment

PENSIA MEDIE A ROMANILOR ESTE SUB 2.000 LEI – Numarul celor aflati in plata se apropie de 5 milioane (Document)

Putini bani pentru pensionari, dupa o viata de munca. In trimestrul III, numarul mediu de pensionari a fost de 4.996.000 persoane, in scadere cu 7.000 persoane fata de trimestrul II, iar pensia medie lunara a fost de 1.856 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul precedent.

Potrivit Institului National de Statistica, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.776 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 51,6% (comparativ cu 51,8% in trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 97,5%.

Trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III 2021

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 77 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 49 mii persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 10,9% , respectiv cu 10,7%.

Trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022

Numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 7 mii persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in scadere cu o mie persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut fata de trimestrul precedent, cu 0,3% si respectiv cu 0,1%.

Trimestrul III 2022

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,2% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul celor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%. Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10.
"Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 14 la 10 in judetul Vaslui. Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 950 de lei (1.409 lei in judetul Botosani, 1.419 lei in judetul Giurgiu, 1.426 lei in judetul Vrancea fata de 2.359 lei in judetul Hunedoara, 2.251 lei in Municipiul Bucuresti si 2.085 lei in judetul Brasov)", potrivit INS.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani