Grid star
eveniment

CONTRACTELE PE DREPTURI DE AUTOR - Exista riscul ca unii romani sa nu primeasca indemnizatia de somaj. Solutia gasita de Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunta ca procedura de acordare a indemnizatiei de somaj tehnic va fi adaptata pentru acoperirea unor situatii aparute in cazul contractelor pe drepturi de autor. Demersul vine dupa ce o organizatie care reprezinta artistii a semnalat ca in cazul acestor contracte sunt situatii foarte diferite, specifice activitatii artistilor, si pentru ca nu sunt toate prevazute in formularul de cerere, exista riscul ca anumite persoane sa nu primeasca indemnizatia de somaj.

Practic, in modelul actual de cerere pentru acordarea indemnizatiei, referirea la valabilitatea contractului pe drepturi de autor nu acopera toate situatiile existente in practica, iar procedura de acordare a indemnizatiei de somaj va fi adaptata pentru a le acoperi pe toate.

75% din salariul mediu brut

Turcan s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei pentru Teatru, Film, Muzica si Dans – MUZE, pentru a discuta despre procedura de acordare a indemnizatiei de somaj in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2021 in ceea ce priveste contractele pe drepturi de autor.
”Guvernul a reintrodus ca forma de sprijin acordarea indemnizatiei de somaj, de 75% din salariul mediu brut, pentru angajatii si persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si conexe si care sunt afectati de restrictiile impuse de pandemie. O organizatie neguvernamentala care reprezinta artistii ne-a atras atentia ca in cazul contractelor pe drepturi de autor exista situatii foarte diferite, specifice activitatii artistilor, si pentru ca nu sunt toate prevazute in formularul de cerere, exista riscul ca anumite persoane sa nu primeasca indemnizatia de somaj. Pentru a evita astfel de situatii, prin Ordin de ministru vom face clarificarile necesare in cel mai scurt timp.”, a declarat ministrul Muncii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani