Grid star
eveniment

CASA DE PENSII, ANUNT DUPA DECIZIA CCR – S-a stabilit de cand se aplica hotararea prin care s-au declarat neconstitutionale prevederile OUG care au diminuat pensiile

Casa de Pensii vine cu precizari dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia 650/2022 prin care a decis ca sunt neconstitutionale mai multe prevederi din OUG 130/2021 prin care a fost instituita obligativitatea platii asigurarilor de sanatate pentru unele categorii care obtin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Casa arata ca incepand cu 28 decembrie 2022 nu se mai retine contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie. Insa, avand in vedere ca la acea data se incheiase achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022, iar procedura platii drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizata (tiparirea documentatiilor de plata si transmiterea in teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curtii Constitutionale prin neaplicarea contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute cu acest titlu de la data publicarii Deciziei, incepand cu luna februarie 2023.

Iata anuntul Casei de Pensii:

"In data de 28 decembrie 2022, in Monitorul Oficial nr.1262, a fost publicata Decizia nr.650 din 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei prin care dispozitiile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate cuprinse in OUG. nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, sunt neconstitutionale.
In temeiul art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, incepand cu data de 28 decembrie 2022, nu se mai retine contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie.
Avand in vedere ca la aceasta data s-a incheiat achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022 si procedura platii drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizata (tiparirea documentatiilor de plata si transmiterea in teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curtii Constitutionale prin neaplicarea contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute cu acest titlu de la data publicarii Deciziei, incepand cu luna februarie 2023”
.

Motivarea CCR

Judecatorii constitutionali arata in motivarea deciziei ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 130/2021  a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Or, prin  ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului la pensie de Constitutie, care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta (click aici pentru a citi mai multe).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani