Grid star
criptomonede

CAT DE PLAUZIBIL ESTE CA BITCOIN SA ATINGA UN MILION DOLARI SI CAND – Analistii pariaza pe „transferul de bogatie” intre generatia finantelor traditionale si cea a tehnologiilor cripto

Cresterea spactaculoasa a Bitcoin, de la 16.000 dolari la inceputul anului, la 29.000 dolari la finalul lunii martie, pe fondul unei severe crize bancare, a readus in comunitatea cripto discutia despre potentialul criptomonedei de a atinge un milion de dolari in urmatorii ani. Analistii explica in ce masura acest scenariu, care la acest moment pare improbabil, ar putea deveni posibil.

Gilda Popa

S-a vorbit mult, in ultima luna, despre potentialul Bitcoin de a ajunge intr-o zi la 1 milion de dolari pe moneda – posibil in urmatorii cativa ani.

Dar este aceasta o presupunere rezonabila? Iata care elementele de luat in considerare atunci cand evaluam probabilitatea ca Bitcoin sa ajunga la sapte cifre.

1. Ciclul de injumatatire

Codul-sursa al Bitcoin, creat de misteriosul anonim Satoshi Nakamoto in urma cu circa 14 ani, este conceput pentru a reduce rata monedelor nou emise la fiecare 210.000 de blocuri – aproximativ o data la 4 ani. Acest eveniment in retea, cunoscut sub numele de halving (n.r. „injumatatire”) are loc o data la aproximativ 4 ani. Ultimul halving a avut loc in 2020, dupa care a urmat un maxim istoric de aproape 70.000 dolari in noiembrie 2021, iar urmatorul este programat pentru 2024.

Graficele arata ca ciclurile de injumatatire a Bitcoin aduc un nou maxim istoric pentru criptomoneda undeva intre 368 si 550 de zile dupa halving si o depreciere intre 779 si 914 de zile. Analistul cripto filbfilb de pe Twitter foloseste acele varfuri si minime pentru a forma o „curba a pretului Bitcoin” din care pot fi aproximate noile varfuri si minime ale ciclului.

Construind acest model matematic, analistul proiecteaza noi varfuri de peste 200.000 dolari per moneda in 2025 si 500.000 dolari per moneda in 2029.

2. Investitorii inca vad in Bitcoin un activ de refugiu

Analistul a remarcat ca activul ar putea fi privit de piete ca un activ „de zbor catre siguranta”, aratand ca reactia pietei in urma prabusirii Silicon Valley Bank si Silvergate Bank de la inceputul lunii martie a demonstrat calitatea de „activ de refugiu” atribuita Bitcoin.

”Asistam la un transfer de bogatie de la generatia Boomers catre Millennials, tineri care vor cauta sa-si protejeze bunurile ca toate celelalte generatii. Este probabil sa faca acest lucru prin mijloace cu care sunt familiarizati, adica prin mijloace digitale", a scris el.

Generatia boomers este cea a persoanelor cu varsta cuprinsa intre 56 si 77 de ani, a caror avere este strans legata de mijloacele oferite de finantele traditionale, in care se regasesc in prezent majoritatea multimilionarilor si a miliardarilor la nivel global. Generatia millennials (27-41 de ani), axata pe noile tehnologii financiare, vine puternic din urma „muscand” felii consistente din bogatia globala, iar in prezent asistam la „seismul” provocat de transferul de bogatie intre cele doua generatii.

3. Bitcoin versus Aur

De asemenea, analistul a comparat Bitcoin cu aurul – un activ istoric sigur, care are in prezent o capitalizare de piata estimata la aproximativ 13 trilioane de dolari. Bitcoin si aurul sunt adesea comparate pentru asemanarile lor in a fi forme de moneda fixa care pot fi folosite pentru a scapa de devalorizarea monedei. Ambele au dat semne de crestere anul acesta, deoarece Federal Reserve a anuntat planuri de a injecta lichiditate in sistemul bancar.

Filbfilb a remarcat ca, daca Bitcoin ar capta in totalitate capitalizarea de piata a aurului, pretul sau pe moneda ar ajunge la 670.000 de dolari – desi este putin probabil ca aurul sa fie complet devalorizat.

"De-a lungul timpului, banuiesc ca se vor intampla doua lucruri: o reevaluare a riscului (si, prin urmare, a activelor care reprezinta reducerea riscului) si o trecere de la fizic la digital”, a scris analistul.

Investitorii de top in tehnologie - Cathie Wood si Balaji Srinivasan - au declarat ambii in ultimele luni ca Bitcoin poate ajunge la 1 milion de dolari. Acesta din urma a sustinut ca acest lucru se poate intampla in cel mai scurt timp de 90 de zile, punand un pariu de 2 milioane de dolari ca hiperinflatia iminenta va ridica preturile la cer.

Dimpotriva, Wood se asteapta ca Bitcoin sa atinga aceasta tinta pana „nu mai tarziu de 2032” – ceea ce Flibflib spune ca este o presupunere „rezonabila”.

Bitcoin incheie luna martie la un pas de pragul de 30.000 dolari

Mike Novogratz – CEO-ul Galaxy Digital – a declarat recent pentru Financial Review ca atitudinea mai putin ostila a Chinei fata de industria cripto ar putea fi unul dintre motivele pentru posibila crestere a pretului Bitcoin in urmatoarele cateva luni.

Filialele din Hong Kong ale unor banci chineze de top si-au oferit recent serviciile companiilor locale de criptomonede.

Investitorul american crede ca anumiti factori ar putea declansa o noua crestere a preturilor pentru piata criptomonedelor. In primul rand, el a sustinut ca „toate exiturile necesare au fost deja bifate”.

El s-a referit la nenumaratele evenimente disruptive din sector de anul trecut, inclusiv prabusirea TerraUSD, falimentul companiei 3AC si prabusirea bursei cripto FTX, care au impiedicat interesul investitorilor si au determinat multi oameni sa isi vanda pozitiile cripto.

Beijingul a dat recent unda verde cu privire la evolutiile cripto care au loc in Hong Kong, in timp ce Banca Chinei, Banca de Comunicatii si Banca de Dezvoltare din Shanghai Pudong au inceput deja sa-si ofere serviciile entitatilor locale cu active digitale. Aceasta in conditiile in care China declansase, in anii trecuti, o represiune a sectorului cripto si interdictii severe privind tranzactionarea si minarea de criptomonede.

Novogratz crede ca piata cripto ar putea creste „substantial” in urmatoarele luni daca tendinta ramane aceeasi. El a mai prezis in declaratia sa de miercuri, 29 matrie ca Bitcoin ar putea atinge 30.000 de dolari pana la sfarsitul acestei luni. Pe 30 martie, cea mai puternica criptomoneda depasea deja pragul de 29.000 dolari, cu o evolutie stagnanta in cursul zilei de joi.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani