Grid star
analize

Cea mai grava boala cronica a statului roman: inechitatea sistemului fiscal-bugetar

La intrebarea care este cea mai grava problema a statului roman, multi dintre dumneavoastra ati fi tentati sa raspundeti:

-coruptia

-independenta justitiei

-lipsa infrastructurii

-sistemul sanitar

-educatia

-poluarea/taierea padurilor

-birocratia si indolenta administratiei de stat,

etc., etc.

La o prima vedere toate acestea, luate impreuna sau separat, au determinat exodul romanilor din propria tara (tinerii in special). Un fenomen la limita catastrofei pentru viitorul natiei romane.

Avem insa de-a face si cu un paradox (aparent) in aceasta maree a nemultumirii generale. Romania a progresat enorm, din 2007 anul aderarii, in reducerea decalajului nivelului de trai fata de media UE (https://economedia.ro/infografic-cu-cat-e-romania-mai...). Acest progres, pe medie, este doar in aparenta exceptional deoarece ascunde insa o realitate dureroasa.

Cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov, aflata la 160% din media comunitara, la care se adauga partial regiunile centrala si de nord-vest, adica in peste 70% din tara, progresul a fost in ritm de melc. In mod firesc din aceste zone ale Romaniei (nord-est, sud, sud-vest si sud-est), puternic ramase in urma, provine imensa majoritate a romanilor care si-au abandonat tara.

Sigur ca un factor obiectiv decisiv in evolutia zonelor bogate a avut-o volumul investitiilor straine plasate cu predilectie aici prin actul de vointa al investitorilor. Insa de o gravitate extrema este faptul ca statul roman, prin politica fiscal-bugetara promovata in mod subiectiv de decidentii politici fie ei de stanga sau de dreapta, contribuie vartos la saracirea saracilor si la imbogatirea bogatilor (sic!). Coincidenta sau nu, pe langa taxarea anemica a bogatiei, banii publici sunt dirijati tocmai catre zonele bogate.

In cateva postari viitoare voi incerca sa explic pe intelesul tuturor, cu cifre de netagaduit, urmatoarele;

-veniturile bugetare ale statului se colecteaza majoritar de la populatia saraca si de la companiile mici si mijlocii

-resursele bugetare sunt dirijate preponderent catre zonele bogate printr-un mecanism profund inechitabil al subventiilor mascate si al cotelor defalcate din impozitul pe venit si TVA

-statele civilizate, chiar cu guvernare de dreapta, taxeaza veniturile si proprietatile mari si echilibreaza de la centru cu precadere bugetele zonelor sarace.

-cateva propuneri pentru o corectie severa a mecanismului fiscal-bugetar.

Sa fiu bineinteles din capul locului: nu public exegeze pe Facebook si nici nu am pretentia rigorii unui cercetator in domeniu. Spun insa adevaruri de bun simt verificabile care ar trebui sa dea de gandit oamenilor inselati in propria tara.

O mana de imbuibati care ajung la butoanele puterii, profitand de un electorat debusolat de dificultatea traiului cotidian si de televiziuni toxice, isi protejeaza averile si veniturile de taxe si, concomitent, isi trag partea leului din banul public.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani