Grid star
eveniment

CEA MAI PROASTA VESTE PENTRU PENSIONARI – Adio cresteri de pensii cu 40%. Premierul Ludovic Orban a facut anuntul

Pensionarii romani trebuie sa isi ia gandul ca de la 1 septembrie 2020 vor avea venituri mai mari cu 40%. Asta intrucat devine din ce in ce mai clar ca pensiile nu vor fi majorate cu respectivul procent, in pofida legii care prevede acest lucru.

Fara sa spuna direct ca Executivul pe care il conduce nu va creste pensiile cu 40%, premierul Ludovic Orban (foto) a dat de inteles ca o asemenea majorare iese din discutie, intrucat nu ar putea fi sustinuta. Prim-ministrul Romaniei a precizat luni seara, 1 iunie 2020, la Digi 24, ca o crestere de 40% era dificila de suportat chiar si inainte de pandemia de coronavirus care a afectat economia, cu atat mai mult in prezent. Acum, eu va spun sincer, cresterea cu 40% ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica. Ceea ce este fara un fundament economic solid e foarte greu de pus in practica. Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adica 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atat cresc cheltuielile bugetului de pensii si implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie sa subvenţionezi din bugetul de stat. Noi avem investiții anul acesta 52 de miliarde, a explicat Ludovic Orban.

Pensiile cresc, nu se stie cu cat

Totusi, premierul Orban a tinut sa le dea asigurari pensionarilor ca Guvernul PNL va creste pensiile. Cu cat anume, prim-ministrul nu a dezvaluit, subliniind ca totul depinde de prognoza privind evolutia economica a Romaniei.

Pensionarii sa aiba incredere ca vom creste pensiile, cu cat ne va permite economia, si ca va exista aceasta crestere de pensie si o sa incercam sa facem o crestere de pensie care sa duca la imbunatatirea nivelului de viata. Obiectivul nostru este sa crestem pensiile cu cat putem, in mod real. Lucrul asta nu pot sa-l spun acum, cu cat putem in mod real. O sa-l constatam dupa primele sase luni, in raportul semestrial pe care il facem privind starea economiei, tinand cont de prognoze. Si prognozele nu numai din Romania, ca trebuie sa tinem cont si de prognozele de evolutie economica in Europa si prognozele de evolutie ale tuturor partenerilor. Pentru ca degeaba maresti pensiile, daca dupa aia nu poti sa le platesti. Vom creste pensiile, cu siguranta, dar vom creste realist, pe baza realitatilor economice si avand garantia sustenabilitatii pe termen lung a platii pensiilor. Nu poti sa-ti bati joc”, a mentionat Ludovic Orban.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani