Grid star
eveniment

CEI 40% PENTRU PENSIONARI S-AU DUS LA SERVICII – Rea vointa si dispret maxim al Guvernului Iohannis fata de lege si varstnici. S-au deturnat banii prevazuti in lege si promisi pensionarilor la preluarea guvernarii de catre PNL

Dispret maxim si rea vointa din partea Guvernului Orban-Iohannis la adresa pensionarilor. Caci dupa copii, ale caror alocatii Guvernul a refuzat sa le dubleze desi exista o lege care prevede aceasta masura, a venit randul pensionarilor sa fie tepuiti de Executivul PNL. In pofida faptului ca exista o lege care prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 40%, pensionarii vor trebui sa se multumeasca doar cu o crestere a punctului de pensie cu 14%. Ceea ce inseamna, daca tinem cont de lege, o scadere a punctului de pensie cu 26%. In schimb, Guvernul PNL nu a avut nicio problema sa gaseasca bani pentru serviciile secrete.

Incalcarea legii prin refuzul de a creste punctul de pensie cu 40% a fost confirmata de insusi premierul Ludovic Orban, acesta explicand ca nu exista bani pentru majorare de 40%, Guvernul permitandu-si doar acordarea a 14% in plus la punctul de pensie. “Poti face rau Romaniei si facandu-te ca vrei sa faci bine daca le cresti. Ii rog pe parintii si pe bunicii nostri sa inteleaga ca am facut maximum posibil. Decizia de crestere cu 14% a fost o decizie grea”, a precizat Orban.

Totusi, este foarte posibil ca Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara sa fie respinsa de Parlament in forma actuala, introducandu-se in final majoarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, fix asa cum prevede legea. Mai mult, este foarte posibil ca Guvernul PNL sa fie demis prin motiunea de cenzura anuntata de PSD, astfel incat noul Executiv format din majoritatea din Parlament, in frunte cu PSD, sa adopte o majoare a punctului de pensie cu 40%.

Interesant este ca PNL nu doar ca nu respecta legea votata de Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis privind cresterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, ci isi incalca propriile promisiuni. Afirmam asata in conditiile in care la preluarea guvernarii, in toamna anului 2020, prim-ministrul Ludovic Orban dadea asigurari privind o crestere a punctului de pensie cu 40%: “Este o lege in vigoare, este o lege promulgata de presedintele Iohannis si o lege pe care vrem sa o aplicam”. De asemenea, ministrul Muncii Violeta Alexandru si alti lideri PNL au declarat de-a lungul timpului, atunci cand au fost intrebati daca vor creste punctul de pensie cu 40%, ca vor respecta legea. Or legea prevede, repetam, o crestere a punctului de pensie cu 40%, nu cu 14% asa cum doreste Guvernul Orban.

Banii de la servicii puteau fi dati pensionarilor

Desigur, oficialii Guvernului au invocat criza economica provocata de pandemia de covid pentru cresterea punctului de pensie doar cu 14%. Solutii se puteau insa gasi, credem noi. Spre exemplu, Guvernul PNL putea renunta la majorarea bugetelor serviciilor secrete, astfel incat banii sa fie directionati catre pensionari. Asta intrucat proiectul de rectificare bugetara prevede acordarea unor cresteri de buget pentru toate serviciile secrete din Romania.

In acest sens, serviciile secrete vor beneficia de cresteri ale bugetelor dupa cum urmeaza:

-Serrviciul de Telecomunicatii Speciale (STS): 64,5 milioane lei;

-Serviciul Roman de Informatii (SRI): 64,3 milioane lei;

-Serviciul de Informatii Externe (SIE): 32,1 milioane lei;

-Serviciul de Protectie si Paza (SPP): 2,3 milioane lei;

Rezulta asadar un total de peste 163 milioane lei acordati serviciilor secrete. Putem spune deci, metaforic vorbind, ca cei 40% sau macar diferenta de 26% eliminata de la cresterea punctului de pensie, s-au dus la serviciile secrete.

Pe de alta parte, din proiectul de rectificare bugetara observam ca nu doar pensionarilor li se vor taia banii promisi prin lege, ci si Ministerului Muncii, care va ramane fara 1,9 miliarde lei. O suma uriasa.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani