Grid star
eveniment

DEPASIT DE SITUATIE - Premierul nu reuseste sa rezolve criza. Greva generala din invatamant continua. Cadrele din educatie sunt in strada. Protestarii resping ajutorul social, si cer majorari salariale (Video)

UPDATE 20.30

Sindicatele din Educatie au anuntat dupa discutiile care au avut loc la Guvern ca au cerut o crestere a veniturilor cu 25% si garantia actului normativ ca salariul debutantului sa fie egal cu salariul mediu brut pe economie, adica o majorare de la 2.500 de lei la 3.000 de lei.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, potrivit digi 24, ca in momentul in care Guvernul va veni cu o hotarare clara,"colegii vor decide daca vor suspenda actiunea”.

Stirea initiala

Premierul Nicolae Ciuca este depasit de situatie, iar greva generala din invatamant continua. Cadrele didactice sunt in acest moment in strada, si refuza ultima propunere a Guvernului: 2.500 lei, bani pe card, suma acordata in doua transe, in iunie si octombrie. Bani care vor putea fi folositi pentru cariera profesionala.

Este a patra zi de greva generala a cadrelor didactice, iar lucrurile nu merg deloc intr-o directie buna. Dupa negocierile dintre Guvern si sindicate care au avut loc miercuri, 24 martie 2023, si care au durat aproape zece ore, cadrele didactice sunt in strada. Oferta ex-generalului Ciuca a esuat.

Iata revendicarile sindicalistilor:

-Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;

-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;

-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;

-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);

-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;

-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani