Grid star
eveniment

CODUL FISCAL: SE MARESC ACCIZELE – Scumpiri din 1 august. Modificarile

Majorarea accizelor la tutun intra in vigoare luni, 1 august 2022.

Potrivit Ordonantei cu privire la modificarea Codului Fiscal, pentru tigarete, acciza totala se majoreaza la 594,97 lei/1.000 tigarete, de la 563,97 lei/1000 tigarete.

In expunerea de motive se arata ca tinand cont ca incepand cu 1 ianuarie 2023 nu va mai exista un calendar care sa reglementeze cuantumul si perioada de aplicare a nivelului accizelor pentru produsele supuse regimului accizelor armonizate, iar operatorii economici care desfasoara activitati cu produse accizabile nu vor putea determina acciza datorata si implicit, nu vor putea plati la bugetul de stat sumele reprezentand accizele, este necesar a se institui un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2026.

Explicatiiile ministerului de Finante

Potrivit Notei de Fundamentare, "in ceea ce priveste procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, incepand cu 1 august 2022, astfel ca acesta va fi de 10% in anul 2025. Avand in vedere ca masura privind cresterea graduala a accizei la tutun fin taiat destinat rularii in tigarete si la alte tutunuri de fumat introdusa prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu a tinut pasul cu modificarea calendarului de crestere graduala a accizei la tigarete in vederea respectarii Directivei 2011/64/UE, se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a accizei pentru aceste produse pentru a avea o abordare unitara a sistemului de taxare. Totodata, pentru egalitate de tratament in ceea ce priveste taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor si pentru lichidul care contine nicotina prin instituirea unui calendar de crestere graduala a accizei pentru acest produs”.
Intra in vigoare si o diminuare a plafonului pentru care se acorda facilitatile la constructii si industria alimentara, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei.

Alte modificari

O alta modificare fiscala se refera la salariile part-time. Potrivit digi 24, cele care sunt sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim, ca si cum ar fi intregi. Exceptie vor face elevii si studentii cu varste sub 26 de ani, pensionarii care beneficiaza de pensie din sistemul public si persoanele care au mai multe contracte part-time, daca valoarea cumulata a venitului din acestea nu depaseste valoarea salariului minim pe economie.

Pragurile de impozitare pentru jocurile de noroc se modifica astfel:
-Pentru jucatorii care castiga pana la 10.000 de lei inclusiv, impozitul va fi de 3 la suta;
-Daca castigul este intre 10.000 de lei si 66.750 de lei, atunci impozitul este de 20 la suta pentru suma care depaseste 10.000 de lei la care se adauga o taxa de 300 de lei;
-Daca suma castigata depaseste 66.750 de lei, atunci jucatorul va plati un impozit de 11.650 de lei plus 40 la suta din suma care depaseste 66.750 de lei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani