Grid star
criptomonede

COINBASE VA INTEGRA RETEAUA LIGHTNING PENTRU TRANZACTII BITCOIN MAI IEFTINE SI RAPIDE – Seful bursei cripto, Brian Armstrong, motiveaza decizia: „Bitcoin este cel mai important activ digital”

CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong (foto), a confirmat ca platforma cripto va integra Bitcoin’s Lightning Network, o retea care permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca rapid BTC, practic fara taxe. El spune ca"„platile in Bitcoin vor decola” in urma implementarii solutiei de scalabilitate off-chain. Anuntul pare sa fi propulsat cea mai puternica criptomoneda peste pragul de 26.000 dolari, dupa declinul de peste 1.000 dolari ce a urmat stirii ca FTX va lichida active digitale in valoare de 3,4 miliarde dolari. Binance, cea mai mare bursa la nivel global, a implementat, in iulie, aceeasi solutie pentru tranzactiile in Bitcoin.

Gilda Popa

Decizia Coinbase privind integrarea retelei Bitcoin Lightning (numita si Lightning sau LN) a venit in urma unui proces de consultare care a fost incheiat recent, relateaza CoinDesk. Cu toate acestea, Armstrong a spus ca implementarea va dura ceva timp, desi solutia tehnica a fost identificata de echipa sa.

Echipa a facut o treaba grozava investigand acest lucru (n.r. solutia tehnica pentru implementarea retelei) si am luat decizia de a integra Lightning. Bitcoin este cel mai important activ din cripto si suntem incantati sa facem partea noastra de job de pentru a permite tranzactii Bitcoin mai rapide si mai ieftine. Va dura ceva timp pentru integrare, asa ca aveti rabdare”, a scris Armstrong pe reteaua de socializare X, fosta Twitter.

Seful Coinbase, convins ca platile in Bitcoin "vor decola”

Comunitatea cripto a salutat decizia, deoarece integrarea LN a Coinbase va permite mai multor utilizatori sa acceseze microtranzactii Bitcoin accesibile si eficiente.

Lightning este un blockchain de nivel 2 asociat cu blockchain-ul Bitcoin. Tranzactiile Bitcoin pot fi descarcate acolo pentru o procesare mai eficienta – si mult mai rapida – o conditie necesara ca Bitcoin sa devina o metoda curenta de plata.

In august 2023, cand echipa Coinbase discuta despre implementarea Lightning, Armstrong a precizat ca este convins ca „platile in Bitcoin vor decola”.

"Bitcoin este un sistem monetar digital unic in lume, iar Lightning este solutia de plati curente a Bitcoin. Integrarea Coinbase cu Lightning va oferi celor 100 de milioane de utilizatori ai sai o rampa de acces catre tranzactii cu BTC mai rapide si mai ieftine. Jos palaria pentru Coinbase!”, a scris pe platforma X Cathie Wood, sefa celui de-al doilea cel mai mare actionar al Coinbase, ARK Invest, ca raspuns la postarea lui Armstrong.

Bitcoin a revenit la peste 26.000 dolari

Actiunile Coinbase au crescut cu 1,4% in urma anuntului, iar Bitcoin pare sa isi fi revenit dupa declinul de luni, 11 septembrie, cand a scazut la 25.000 dolari in urma anuntului ca lichidatorii bursei cripto in faliment FTX vor sa valorifice pe piata active cripto in valoare de 3,4 miliarde dolari. Lumea Banilor a relatat aici despre presiunea uriasa pe piata cripto adusa acest anunt.

Decizia vine la o luna dupa ce Viktor Bunin, specialist in protocol la Coinbase, a inceput sa investigheze fezabilitatea integrarii LN. In aceasta cronologie, fondatorul MicroStrategy, Michael Saylor, si CEO-ul Square, Jack Dorsey, au pus la indoiala public pozitia lui Armstrong cu privire la LN, noteaza CoinTelegraph.

 

Pe 17 iulie, Binance a anuntat finalizarea integrarii Bitcoin LN pentru retragerile si depozitele BTC. Utilizatorii Binance care aleg sa retraga sau sa depuna Bitcoin sunt acum capabili sa selecteze „LIGHTNING” ca optiune. Alte optiuni includ BNB Smart Chain (BEP-20), Bitcoin, BNB Beacon Chain (BEP2), BTC (SegWit) si Ethereum ERC-20.

Ce este Bitcoin`s Lightning Network?

Latenta in reteaua Bitcoin duce deseori la taxe de tranzactie mari deoarece minerii au nevoie de mai mult timp pentru a valida tranzactiile, iar participantii pot plati uneori o taxa mai mare pentru ca tranzactiile lor sa fie procesate mai rapid. Pentru a reduce taxele de tranzactie ale retelei, a fost introdusa Reteaua Lightning a Bitcoin pentru a ajuta la imbunatatirea timpilor de procesare si pentru a dezvolta scalabilitate.

Reteaua Lightning (numita si Lightning sau LN) este o solutie de scalabilitate construita pe baza Bitcoin, care permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca rapid BTC, fara taxe. Lightning este considerat a fi o solutie off-chain, Layer 2, ceea ce inseamna ca transferurile se fac printr-o noua retea de canale de plata ancorata in blockchain-ul Bitcoin, beneficiind in acelasi timp de securitate descentralizata a retelei principale.

Cum functioneaza reteaua Lightning?

Reteaua Lightning este construita in off-chain pentru ca utilizatorii sa efectueze transferuri Bitcoin in scopul de a reduce congestionarea retelei in lant. Pentru inceput, se deschide un canal intre doua parti unde se pot depune fonduri. Ei pot folosi apoi acest canal pentru a trimite BTC intre ei instantaneu, cu taxe aproape de zero, fara a fi nevoie sa difuzeze fiecare tranzactie la nivelul de baza al blockchain-ului Bitcoin.

Oricare dintre parti se poate stabili pe blockchain-ul Bitcoin si poate inchide canalul in orice moment.

Cand canalul este inchis si decontat pe stratul de baza blockchain, fondurile sunt trimise fiecarei parti conform istoricului de transfer al canalului, care este rezumat in intregime ca o singura tranzactie pe blockchain-ul Bitcoin. Singurele tranzactii legate de Lightning care sunt transmise in reteaua Bitcoin sunt deschiderea si inchiderea canalelor. Acest lucru ajuta la eliberarea spatiului in bloc, rezultand taxe de retea mai mici si o crestere a activitatii economice pe bloc.

Avantajele si dezavantajele Lighting Network

Avantajele evidente ale retelei Lightning sunt tranzactiile mai rapide si mai ieftine.

Reteaua Lightning este conectata la blockchain-ul Bitcoin, existand ca un strat deasupra acestuia. Conexiunea inseamna ca Lightning Network inca beneficiaza de protocoalele de securitate Bitcoin. Utilizatorii pot alege apoi blockchain-ul principal pentru tranzactii mai mari si pot accesa Lightning Network cu tranzactii mai mici, fara a-si face griji cu privire la siguranta. Canalele de plata Lightning Network ofera, de asemenea, tranzactii private, deoarece observatorii nu pot verifica fiecare tranzactie individuala, ci doar pachetul general.

Insa trebuie sa achizitionati un portofel compatibil cu Lightning Network, finantat dintr-un portofel traditional Bitcoin, pentru a profita efectiv de retea. Pentru tranzactia initiala de la portofelul traditional la portofelul Lightning Network este nevoie de o taxa, astfel incat utilizatorii pierd ceva Bitcoin pentru a interactiona cu protocolul.

De asemenea, una dintre vulnerabilitatile Lightning Network este posibilitatea aparitiei inselaciunilor tranzactiilor offline. Daca un participant la un canal de plata alege sa il inchida in timp ce cealalta parte este offline, poate fura fondurile. Cand ultima parte vine in sfarsit online, este prea tarziu pentru a face ceva. Escrocul poate ramane offline fara nicio modalitate de a-l contacta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani