Grid star
criptomonede

COMISIA PENTRU BURSE A SUA DA UNDA VERDE MAI MULTOR ETF-URI BITCOIN – Investitorii vor putea opta pentru expunere la cea mai puternica criptomoneda pe bursele traditionale, fara a detine activul cripto

Comisia pentru Valori Mobiliare si Bursa din Statele Unite (SEC) a aprobat cea de-a doua solicitare de lansare a unui fond de investitii cu tranzactionare la bursa (ETF) Bitcoin in decurs de o saptamana. Astfel, Valkyrie, o companie de servicii financiare de top, are unda verde pentru a lista Valkyrie Bitcoin Fund. Stirea vine la doar cateva zile dupa ce SEC a aprobat initial o propunere similara a gigantului BlackRock, cel mai mare manager de active la nivel global.

Gilda Popa

De asemenea, pe masa SEC se afla inca mai multe solicitari pentru ETF Bitcoin spot de la fondurile de investitii BlackRock, Fidelity, Wisdomtree, VanEck, and Invesco, acestea fiind adaugate miercuri, 19 iulie, la registrul oficial al autoritatii americane de reglementare a valorilor mobiliare, relateaza Cryptononomist.

Potrivit analistului Bloomberg Intelligence, James Seyffart, SEC ar putea respinge sau aproba toate aceste aplicatii in masa, desi presupunerea principala ramane ca va analiza aplicatiile individuale una cate una si va decide individual daca le aproba sau le respinge. Aceasta miscare ar putea fi considerata o etapa importanta in integrarea criptomonedelor in pietele financiare traditionale.

Asa cum a relatat in iunie Lumea Banilor, BlackRock este prima institutie financiara traditionala care a depus o cerere pentru un ETF bitcoin spot. Un ETF (Exchange Traded Fund – termen intraductibil) este o colectie diversificata de active (similar unui fond mutual), care se tranzactioneaza pe bursa in mod similar cu actiunile. Ca si in cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau in calcul active precum actiuni, obligatiuni, indici si marfuri – in acest caz punctual fiind vorba despre Bitcoin. Tehnic vorbind, aceste ETF bitcoin spot le-ar oferi investitorilor expunere la cea mai puternica criptomoneda, fara ca acestia sa fie nevoiti sa detina activul de baza. Anuntul celui mai mare manager de active din lume, cu o "tractiune” financiara evaluata la circa 10.000 miliarde dolari, a creat un culoar pentru alte fonduri de investitii, care s-au adresat SEC cu propuneri similare.

Se pare ca Valkyrie a profitat rapid de acest moment favorabil, imediat dupa ce SEC a aprobat ETF-ul BlackRock si a redepus propunerea sa de ETF, care initial a fost depusa pe 21 iunie, imediat dupa depunerea BlackRock, comenteaza prestigioasa publicatie financiara Barrons.

Adaugand o nota de umor la lumea sobra a finantelor, Valkyrie a optat sa foloseasca tickerul "BRRR” pentru ETF-ul sau, o trimitere ironica la un meme care ilustreaza in mod amuzant sunetul facut de o imprimanta de bani.

"Si mai avem o veste! Cel mai interesant aici, cu acest prospect actualizat Valkyrie Bitcoin Fund - si-a schimbat simbolul pe Nasdaq (la fel ca BlackRock) cu tickerul $BRRR”, a scris analistul Bloomberg James Seyffart pe Twitter.

Listarea ETF-urilor Bitcoin vine intr-un moment cheie pentru piata cripto

Urmand pasii gigantului BlackRock, Valkyrie si-a imbunatatit propria solicitare pentru un ETF Bitcoin, pe 5 iulie, introducand exchange-ul de criptomonede Coinbase in calitate de colaborator, denumit "partajare a supravegherii”.

Aprobarea acestor propuneri declanseaza o faza cruciala in procesul de reglementare: perioada de comentarii publice. In acest interval de timp, publicul si participantii institutionali au posibilitatea sa-si exprime opiniile cu privire la ETF-uri, cuprinzand aspecte precum impactul potential asupra pietei, garantiile pentru investitori si alte considerente relevante. Perioada de comentarii va dura 21 de zile de la depunerea propunerii in Registru Federal, fiind urmata de o examinare amanuntita de catre SEC.

Reamintim ca, asa cum a relatat recent Lumea Banilor, Larry Fink, CEO-ul BlackRock, si-a exprimat convingerea ca Bitcoin si criptomonedele in general au potentialul de a "revolutiona” sectorul financiar.

In urma acestor evolutii, "sentimentul” pietei Bitcoin a inregistrat o crestere semnificativa. Dupa depunerea dosarului ETF de catre BlackRock, pretul Bitcoin a depasit pragul crucial de 30.000 de dolari, demonstrand o rezistenta puternica in fata volatilitatii pietei.

In pofida unei scaderi de 0,34% in ultimele 24 de ore, volumul de tranzactionare al Bitcoin a idepasit 13 miliarde dolari, consolidand o atitudine bullish pe piata.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani