Grid star
criptomonede

COMISIA PENTRU BURSE DIN SUA DA SEMNE CA URGENTEAZA APROBAREA ETF-URILOR BITCOIN SPOT – Publicul, invitat sa comenteze aplicatiile depuse de gigantul financiar Franklin Templeton si de managerul de active cripto Hashdex

Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) din SUA a invitat publicul sa formuleze comentarii scrise cu privire la propunerile Franklin Templeton si Hashdex de listare pe bursa a unor ETF-uri Bitcon spot. Opinia publica ar urma sa se pronunte cu privire la potentialele riscuri de manipulare a pretului Bitcoin si la alte posibile vulnerabilitati pe care le prezinta structurile ETF-urilor propuse de cele doua companii. Analistii comenteaza ca acest nou pas procedural initiat de SEC ar putea grabi aprobarea „in serie” a celor 12 solicitari pentru ETF-uri Bitcoin aflate pe masa Comisiei.

Gilda Popa

Astfel, sursele citate de CryptoPotato speculeaza ca noile demersuri SEC ar putea duce la aprobarea succesiva la inceputul lunii ianuarie 2024 a ETF-urilor Bitcoin spot depuse de institutii financiare, precum BlackRock, Franklin Templeton, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets.

Publicul se va pronunta asupra Formularului 19b-4, distinct de Formularul S-1, care contine detalii tehnice care intereseaza investitorii si este administrat de Divizia de tranzactionare si piete a SEC. In schimb, Formularul S-1 este prospectul de oferta supus aprobarii de catre Divizia Corporate Finance a SEC. SEC aloca o perioada de 35 de zile pentru comentarii si raspunsuri.

Expertul ETF James Seyffart sugereaza ca aceasta punere in dezbatere publica a propunerilor de listare a ETF-urilor Bitcoin ar putea semnala alinierea de catre SEC a aplicatiilor premergatoare aprobarilor complete pentru toti cei 12 emitenti, inclusiv BlackRock si Grayscale.

Publicul, invitat sa evalueze riscurile de manipulare a pretului Bitcoin

In ceea ce priveste aplicatia Franklin Templeton, comentatorii sunt rugati sa ia in considerare aspecte precum potentiala manipulare a preturilor pe piata Bitcoin, acordul de partajare a supravegherii companiei cu platforma Coinbase (care ajuta la descoperirea preturilor si la detectarea fraudei) si corelatia dintre preturile spot si futures BTC.

Pe de alta parte, structura de fond propusa de Hashdex este mai complicata, structurata ca un ETF futures care detine BTC spot. Spre deosebire de Franklin Templeton, Hashdex intentioneaza sa achizitioneze BTC de la alte burse de pe CME si se bazeaza numai pe acest mecanism pentru stabilirea preturilor. SEC solicita comentarii cu privire la semnificatia dimensiunii CME in ceea ce priveste structura fondului si nivelul optim de disponibilitate a lichiditatii

Intre timp, pretul Bitcoin a crescut cu 3% la momentul raportarii, tranzactionandu-se miercuri, 29 noiembrie, cu peste 38.000 dolari, pentru ca joi, 30 noiembrie să revina putin sub acest prag. De altfel, cea mai puternica criptomoneda Bitcoin a cunoscut trei luni pozitive consecutive, sustinut de sentimentul optimist in jurul potentialei aprobari a ETF-urilor Bitcoin la vedere.

Franklin Templeton a solicitat aprobarea listarii unui fond ETF Bitcoin in august

Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, Franklin Templeton a depus pe 14 august o solicitare pentru aprobarea listarii unui fond ETF Bitcoin spot la SEC. Gigantul de investitii a intrat astfel in circuitul competitiv pentru listarea la bursa a unui ETF Bitcoin spot, completand o lista de institutii financiare majore care au depus cereri similare la SEC, precum BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets.

Un ETF (Exchange Traded Fund – termen intraductibil) este o colectie diversificata de active (similar unui fond mutual), care se tranzactioneaza pe bursa in mod similar cu actiunile. Ca si in cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau in calcul active precum actiuni, obligatiuni, indici si marfuri – in acest caz punctual fiind vorba despre Bitcoin. Tehnic vorbind, aceste ETF bitcoin spot le-ar oferi investitorilor expunere la cea mai puternica criptomoneda, fara ca acestia sa fie nevoiti sa detina activul de baza.

Franklin Templeton si-a detaliat planul pentru listarea propriului ETF Bitcoin in cererea depusa la SEC, mentionand ca bursa cripto americana Coinbase va servi drept custode. ETF-ul ar urma sa fie tranzactionat la Bursa Cboe BZX. Preturile se vor baza pe rata de referinta CF Bitcoin al CME – varianta New York.

In documentul depus de Franklin Templeton, institutia financiara recunoaste incertitudinile de reglementare legate de activele digitale din SUA. Aceasta subliniaza ca modificarile legislative sau de reglementare negative ar putea avea un impact semnificativ asupra valorii Bitcoin si a produselor conexe. Astfel de evolutii ar putea include masuri precum interzicerea sau restrictionarea Bitcoin, activitati miniere, portofele digitale si servicii legate de tranzactionarea si custodia Bitcoin, nota compania in acelasi document.

Compania a aratat, de asemenea, un interes din ce in ce mai mare pentru activele digitale, explorand fonduri care combina tehnologii blockchain cu obligatiuni de trezorerie tokenizate. Cu aproximativ 1,5 trilioane de dolari in active aflate in administrarea sa, intrarea Franklin Templeton pe piata cripto se adauga interesului institutional in crestere pentru activele digitale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani