Confiscarea speciala: decizia Inaltei Curti, publicata in Monitorul Oficial (Document)
22 May 2025 18:23 Lumea Banilor 1524
Hotararea Inaltei Curti condusa de Corina Corbu (foto) cu privire la confiscarea speciala a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, potrivit Deciziei 26/2025 privind infractiunea de camata, incriminata de art. 351 din Codul penal, confiscarea speciala se aplica doar asupra dobanzii obtinute prin savarsirea infractiunii, inclusiv cand aceasta este cuprinsa in sumele ulterior imprumutate, si se dispune conform art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal. Concret, trebuie confiscata doar dobanda, nu si suma initiala data cu imprumut.
Instanta suprema a stabilit ca in cazul infractiunii de camata trebuie confiscata doar dobanda, nu si suma initiala data ca imprumut – inclusiv in cazurile in care camata este cuprinsa in sumele ulterior imprumutate.
Prezentam decizia ICCJ 26/2025:
"Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Targu Mures, Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:
'In cazul infractiunii de camata, incriminata de art. 351 din Codul penal, banii dati cu dobanda, ca indeletnicire, intra in categoria bunurilor supuse masurii de siguranta a confiscarii speciale, conform art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, sau obiect al acestei masuri de siguranta poate sa il constituie doar dobanda obtinuta prin savarsirea infractiunii, potrivit art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal'
si stabileste ca:
In cazul infractiunii de camata, incriminate de art. 351 din Codul penal, confiscarea speciala poarta doar asupra dobanzii obtinute prin savarsirea infractiunii, inclusiv cand aceasta este cuprinsa in sumele ulterior imprumutate si se dispune conform art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal.
Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala".
Iata prevederile art. 351 din Codul Penal:
“Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani”.
Prevederile art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal:
“Sunt supuse confiscarii speciale bunurile care au fost folosite, in orice mod, sau destinate a fi folosite la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca sunt ale faptuitorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor”.
Iata ce stipuleaza art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal:
“Sunt supuse confiscarii speciale bunurile dobandite prin savarsirea faptei prevazute de legea penala, daca nu sunt restituite persoanei vatamate si in masura in care nu servesc la despagubirea acesteia”.