Grid star
eveniment

CUM MAI FUNCTIONEAZA SCOLILE ? - Ministerul Educatiei prezinta situatia la zi

Cum mai functioneaza scolile si care este scenariul dintre cele trei existente, care predomina la nivel national? Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) ne prezinta situatia la zi.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de MEC, joi, 08 octombrie 2020, este monitorizata in mod constant dinamica scenariilor de functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, la nivel national. De retinut, este faptul ca situatia este una fluctuanta fiind influentata de evolutia situatiei epidemiologice din fiecare judet al tarii.

Drept urmare, la momentul acesta, in conformitate cu datele transmise de inspectoratele scolare judetene, inclusiv de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), situatia se prezinta in felul urmator:

Pentru scenariul 1 (fata in fata) avem: 12.307 unitati de invatamant. Asta inseamna ca in aceste unitati de invatamant prescolarii si elevii participa zilnic, in mod real la cursuri, cu respectarea tuturor regulilor de protectie si siguranta.

Pentru scenariul 2 (fata in fata) avem: 4.971 unitati de invatamant. Asta inseamna ca in aceste unitati de invatamant, toti prescolarii si elevii claselor care apartin invatamantului primar, a elevilor din clasele a VIII – a si a XII, participa in mod real la cursuri, prin rotatie (o data la una sau doua saptamani). Cu respectarea regulilor de protectie si siguranta.

Pentru scenariul 3 (online) avem: 378 unitati de invatamant. Asta implica participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati / lectii desfasurate exclusiv in regim online.

Demn de mentionat, in contextul descris la scenariul 3, este faptul ca dintre cele 378 de scoli, doar 179 unitati figureaza in acest scenariu din cauza cazurilor COVID – 19 depistate.

199 unitati de invatamant reprezinta diferenta, urmare a ratei de incidenta a cazurilor din localitatea in care acestea functioneaza si / sau din cauza infrastructurii scolare / a scolii in care se executa lucrarile de reabilitare, mai este subliniat in comunicatul emis de MEC.

Situatia prezentata este valabila pentru data de 08 octombrie 2020, la ora 12.00.

Iata comunicatul MEC:

Ministerul Educatiei si Cercetarii monitorizeaza constant dinamica scenariilor de functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, la nivel national, aceasta fiind influentata de evolutia situatiei epidemiologice din fiecare judet.

Prin urmare, astazi, 8 octombrie, in conformitate cu datele transmise de inspectoratele scolare judetene (inclusiv ISMB), se inregistreaza urmatoarea situatie:

- 12.307 unitati de invatamant in Scenariul 1 (S1): participarea zilnica (fata in fata) a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie sanitara.

- 4.971 de unitati de invatamant in Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnica (fata in fata) a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie, respectiv revenirea partiala (prin rotatie de una - doua saptamani) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie.

- 378 de unitati de invatamant in Scenariul 3 (S3), care implica participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati / lectii online.

Mentionam ca dintre cele 378 de scoli, doar 179 figureaza in acest scenariu din cauza cazurilor de COVID - 19 inregistrate. Diferența de 199 de unitati de invatamant rezulta ca urmare a ratei de incidenta a cazurilor din localitatea in care acestea functioneaza si / sau a infrastructurii scolare / scoli in care se executa diverse lucrari de reabilitare.

Consiliile de administratie de la nivelul fiecarei unitati de invatamant adopta propunerile de scenarii si, implicit, schimbarea acestora, in functie de analiza situatiei epidemiologice efectuate de catre directiile de sanatate publica si Institutul National de Sanatate Publica, de infrastructura si de resursele existente in fiecare unitate de invatamant.

Reamintim ca, potrivit ordinului comun al ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487 / 1.494 / 01.09.2020, criteriul epidemiologic in baza caruia unitatile / institutiile de invatamant stabilesc unul dintre cele trei scenarii de functionare este rata incidentei cumulate, respectiv: numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Hotararile privind scenariul de functionare pe parcursul anului scolar se actualizeaza saptamanal sau ori de cate ori este nevoie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani