Grid star
criptomonede

DOCUMENT: BANKMAN-FRIED, DATOR LA BANCI CENTRALE, COMPANII DE STAT SI MULTINATIONALE DE TOP – Cei mai puternici jucatori globali din tech, industria aviatica, hoteliera, mass media si cripto, pe lista creditorilor FTX

Lista creditorilor FTX, publicata miercuri noapte pe site-ul Curtii de Faliment din SUA pentru Districtul Delaware, dezvaluie uriasa influenta globala pe care o capatase bursa cripto fondata de Sam Bankman-Fried (foto). Documentul mentioneaza aproape 9,7 milioane de companii si persoane fizice, intre care companii aeriene, hoteluri, organizatii caritabile, banci de top, firme de capital de risc, institutii media si companii cripto, agentii guvernamentale din SUA si internationale. Doar circa 10% dintre creditori, intre care si banci centrale precum Bank of Cyprus si Bank of the Bahamas, au acceptat sa isi faca public numele.

Gilda Popa

"Matrix”, documentul de 115 pagini care poate fi consultat aici, a dezvaluit ca prabusirea bursei cripto, care a declarat falimentul pe 11 noiembrie 2022, a antrenat pierderi financiare pentru nu mai putin de 9.693.985 de persoane si companii. In urma cutremurului declansat de prezenta numelor unor jucatori de top din economia globala si a mai multor entitati guvernamentale pe aceasta lista, pe site-ul Curtii de Faliment din SUA pentru Districtul Delaware au aparut lamuriri suplimentare.

Intr-o mentiune ulterioara de joi, 26 ianuarie, avocatii FTX au clarificat ca "includerea unui nume in Matrix nu indica neaparat ca partea este un creditor”.

Documentul nu a dezvaluit suma datorata de FTX fiecarui creditor, in timp ce, potrivit unei precizari suplimentare, nu fiecare organizatie mentionata in lista avea un cont de tranzactionare la bursa cripto aflata in faliment.

Lista include giganti tehnologici, precum Apple, Meta, Samsung, Amazon si Microsoft. Avocatii au mentionat in continuare cateva institutii media, si social media inclusiv The Wall Street Journal, The New York Times, CoinDesk, LinkedIn, si Twitter.

Sunt mentionate companii notabile din industria cripto si Web3, inclusiv Coinbase, Galaxy Digital, Yuga Labs, Circle, Bittrex, Sky Mavis, Chainalysis, Messari, Genesis, BlockFi si entitati legate de cea mai puternica platforma de tranzactionare cripto din lume, Binance. Dintre acestea, Genesis si BlockFi au intrat in incapacitate de plata si au solicitat declansarea procedurii de faliment.

Entitati guvernamentale si banci centrale, pe lista creditorilor FTX

Este de remarcat faptul ca si entitatile guvernamentale din Emiratele Arabe Unite (UAE), Australia, Japonia, Hong Kong, Guam si Insulele Virgine sunt listate ca si creditori FTX. Bancile centrale precum Bank of Cyprus si Bank of the Bahamas sunt si ele afectate.

In afara de gigantii mentionati mai sus, bursa datoreaza bani unei serii de alte companii. Unele nume interesante includ cea mai mare companie aeriana din lume masurata dupa dimensiunea flotei – American Airlines, institutia bancara germana – Deutsche Bank, cel mai mare lant hotelier – Marriott International, The Miami Heat Charitable Fund si multe altele.

Dimensiunile dezastrului financiar, relevate de un nou document obtinut de CNBC

In paralel, un document obtinut de CNBC, a aratat ca expunerea BlockFi la FTX pare sa fie mai mare decat se anticipa, desi o parte din suma se datoreaza cresterii recente a Bitcoin, care se tranzactioneaza in prezent cu aproape 23.000 dolari, o crestere de aproximativ 40% de la inceputul anului.

Compania de creditare cripto BlockFi, deja zguduita de expunerea anterioara la 3Arrows Capital (3AC), un alt faliment rasunator din industria cripto, despre care Lumea Banilor a scris aici, a fost fortata sa intre in faliment la scurt timp dupa ce Grupul FTX a cazut, in noiembrie 2022.

Relatia Grupului FTX cu BlockFi a fost dubla – pe de o parte, bursa cripto extinsese in vara anului 2022 o linie de credit catre BlockFi, la acea vreme grav lovita de prabusirea 3AC. Pe de alta parte, creditorul cripto a plasat unele dintre activele sale pe platforma FTX si a imprumutat bani catre Alameda Research. La un loc, aceste sume depasesc substantial suma pe care FTX ar fi putut-o imprumuta lui BlockFi, relatează CNBC.

Efect de domino: Creditorul cripto BlockFi are o gaura financiara de 1,2 miliarde dolari

Potrivit documentului obtinut de postul american, un total de 415,9 milioane USD din active BlockFi sunt in prezent inghetate in conturile FTX. Alte active inghetate in valoare de 831,3 milioane de dolari au fost imprumutate catre Alameda, insumand 1,2 miliarde de dolari pe care BlockFi nu le poate accesa.

Documentul scurs, care a fost elaborat de M3 Partners in scopuri demonstrative, a fost initial menit sa fie cenzurat inainte de a fi prezentat publicului, mai noteaza CNBC. Acesta nu cuprinde informatii personale despre utilizatorii BlockFi, insa dezvaluie informatii importante cu privire la depozitele creditorilor, ceea ce indica faptul ca BlockFi avea 662.427 de clienti atunci cand a cazut.

73% dintre conturi detineau active in valoare de 1.000 USD sau mai putin, iar alte 20% detineau intre 1.000 USD si 10.000 USD. Aproximativ 1% dintre clienti detineau intre 50.000 si 250.000 USD, iar mai putin de 1% dintre clientii BlockFi detineau 250.000 USD sau mai mult in conturile lor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani