Grid star
criptomonede

ZECI DE MILIOANE DE INVESTITORI CRIPTO, DESFIINTATI DE O SINGURA LEGE – Tara care vrea sa interzica criptomonedele dupa modelul Chinei

India, tara care are cei mai multi detinatori de criptomonede din lume, ar putea interzice monedele digitale daca parlamentul va aproba un proiect de lege trimis de guvernul de la New Delhi. Potrivit Reuters, exista zeci de milioane de investitori cripto in India, dupa unele estimari chiar 100 de milioane, cu detineri totale in criptomoneda in valoare de 5,4 miliarde de dolari, practic o piata cripto uriasa.

Parlamentul indian a anuntat marti, 23 noiembrie, ca va lansa in dezbatere saptamana viitoare un proiect de lege care vizeaza interzicerea criptomonedelor. Proiectul de lege, numit „Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2021”, abordeaza, de asemenea, cadrul pentru moneda digitala oficiala a bancii centrale (CDBC) care va fi emisa de Reserve Bank of India, relateaza cryptopotato.com (vezi facsimil 1).

India merge acum pe urmele Chinei in incercarea de a eradica utilizarea activelor cripto descentralizate in favoarea propriei CBDC controlate de stat.

Proiectul de lege urmareste, de asemenea, sa interzica toate criptomonedele private din India, totusi, permite anumite exceptii pentru a promova tehnologia de baza a criptomonedei si utilizarile acesteia”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, in contextul in care India are o populatie de aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, iar o mare parte dintre ei nu sunt clienti ai bancilor, criptomonedele au devenit destul de populare in tara in ultimii ani. Statul nu le aproba, reglementeaza sau interzice pana acum in mod clar.

Dupa cum era de asteptat, au existat o multime de reactii in urma acestui anunt din partea utilizatorilor cripto si a politicienilor deopotriva. Membrul parlamentului Priyanka Chaturvedi a numit proiectul de lege o „reteta pentru dezastru”, adaugand ca fura Indiei sansa de a crea un ecosistem pentru fintech-ul new-age.

India este a doua economie majora a lumii dupa China care intentioneaza sa interzica criptomonedele

India devine astfel prima economie majora a lumii dupa China care intentioneaza sa interzica criptomonedele detinute privat. Beijingul a declarat ilegale toate tranzactiile cu criptomonede in luna septembrie a acestui an.

Proiectul redactat de guvernul premierului indian Narendra Modi urmareste „sa interzica toate criptomonedele private in India”, potrivit expunerii de motive, adaugand insa ca va permite „anumite exceptii pentru promovarea tehnologiei folosite de criptomonede (n.r. blockchain) si a aplicatiilor sale”, scrie si Deutsche Welle.

Anuntul vine dupa ce premierul nationalist Narendra Modi a afirmat despre criptomonede, active extrem de populare in India, ca sunt un domeniu care trebuie reglementat puternic. Acesta a avertizat ca ele reprezinta un „pericol pentru tineri” si ca ar putea „strica tineretul” daca ajung in mainile gresite.

India are cei mai multi detinatori de criptomonede din lume

Banca centrala a Indiei si-a exprimat anterior opozitia puternica vizavi de folosirea criptomonedelor private, sustinand ca ele reprezinta o amenintare pentru stabilitatea macroeconomica si financiara a tarii. Banca centrala interzisese in aprilie 2018 tuturor entitatilor financiare, inclusiv bancilor, care cad sub incidenta autoritatii sale de reglementare sa permita sau ofere asistenta legata de tranzactiile cu criptomonede.

Insa decizia a fost anulata de Curtea Suprema a tarii in luna martie a acestui an, piata cripto din India crescand cu peste 600% in cele 6 luni de la pronuntarea hotararii. India a devenit tara cu cei mai multi detinatori de criptomonede, peste 100 de milioane de persoane din aceasta tara detinand monede digitale.

Pretul bitcoin pare sa nu fi fost afectat la nivel mondial de anuntul parlamentului de la New Delhi insa pe platformele de tranzactionare din tara a inregistrat o scadere puternica.

Pretul bitcoin a scazut cu aproximativ 18,53%, al ether cu 15,58% si al tether cu 18,29% pe platformele de tranzactionare a criptomonedelor din India (vezi facsimil 2).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani