Grid star
business capital

EXPLODEAZA DATORIA PUBLICA – In prezent la 430 miliarde lei, datoria publica va creste cu 10%

Explodeaza datoria publica a Romaniei. In prezent de 430 miliarde lei, datoria publica va creste cu 10%.

Previziunea ii apartine economistului Adrian Caciu, care precizeaza ca datoria publica a Romaniei va urca de la 35% la 45% din Produsul Intern Brut (PIB). “Romania are o singura revenire in V”, arata Adrian Caciu, cu trimitere la anunturile triumfaliste ale ministrului Finantelor Florin Citu privind revenirea in V a economiei. De asemenea, Caciu atrage atentia, intr-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, asupra faptului ca datoria publica a Romaniei va ajunge la nivelul anului 2010.

Iata analiza economistului Adrian Caciu privind datoria publica a Romaniei:

“Romania are o singura revenire in 'V':

Revenirea la cresterea in puncte procentuale a datoriei publice in puncte procentuale ca pondere in PIB. Ne indreptăam spre o crestere cu 10 pp a datoriei publice si un salt de la 35% la 45% din PIB. Este fix simetrica cu anul 2010.

Recunosc ca asa ceva este chiar complicat de realizat pentru orice economist sanatos, in sensul de profesionist.

Iar pentr toti priceputenii in economie care este sensul risipei de bani pe datorie in masuri one-off, care nu intorc banii?

Inteleptii lu' tata, cum taceti voi pentru 30 de arginti”.

Altfel, trebuie spus ca datoria publica a inregistrat deja o crestere in acest an, sub Guvernul conndus de Ludovic Orban (foto). Cifrele publicate la finalul lunii iulie dezvaluiau ca datoria publica ajunsese in luna mai 2020 la 428,3 miliarde lei, mai mare cu 27 miliarde lei decat in luna martie 2020 si in crestere cu 55 miliarde lei in comparatie cu finalul anului 2019.

Explodeaza datoria publica, sare-n aer deficitul comercial

Pe de alta parte, daca in cazul datoriei publice vom inregistra o crestere care ne va situa la nivelul anului 2010, Romania sta foarte prost si la un alt capitol, raportat la ultimii zece ani. Este vorba despre deficitul comercial.

De curand, Institutul National de Statistica (INS) a publicat cifrele referitoare la comertul international cu bunuri in primele sapte luni ale anului 2020, observandu-se o scadere a importurilor si exporturilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (click aici pentru a citi). Or, acelasi economist Adrian Caciu a dezvaluie ca in prezent, din punct de vedere al deficitului comercial, Romania a atins cea mai mare valoare din ultimii zece ani. “Deficitul comercial al Romaniei la 7 luni a ajuns la 10 miliarde euro (9,999 mld), cea mai mare valoare inregistrata in ultimii 10 ani, ajungand sa aiba o pondere de 4,6% in PIB”, explica Adrian Caciu (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani