Grid star
criptomonede

FAMILIA BITCOIN – Doi soti au pariat „all in” pe Bitcoin si au portofole cripto secrete ascunse pe patru continente

Didi Taihuttu, un antreprenor olandez, a luat o decizie extrema in 2017, atunci cand si-a lichidat toate activele si a cumparat Bitcoin, care se tranzactiona la acel moment cu 900 de dolari. Paradoxal, decizia sa nu a fost motivata de dorinta de a se imbogati, ci de schimbarea intregii filosofii de viata.


„Aleg ca viata mea sa nu mai fie niciodata plictisitoare si o traiesc ca pe o aventura”, scrie Taihuttu pe blogul sau. Acum calatoreste in intreaga lume cu sotia si cu cei trei copii si se declara fericit.

Familia olandeza isi protejeaza cea mai mare parte a averii cripto in seifuri secrete pe patru continente diferite

Am ascuns portofelele hardware in mai multe tari, astfel incat sa nu fiu nevoit niciodata sa zbor foarte departe daca trebuie sa accesez portofelul cripto (n.r. Cold wallet), pentru a tranzactiona in piata”, a explicat Taihuttu, liderul asa-numitei familii Bitcoin pentru cnbc.com.

Taihuttu are doua locuri ascunse in Europa, alte doua in Asia, unul in America de Sud si un al saselea in Australia.

Nu vorbim despre o comoara ingropata - niciunul dintre portofele nu se afla ingropate sub vreo stanca misterioasa sau pe o insula indepartata - dar familia a declarat pentru CNBC ca stocurile de cripto sunt ascunse in moduri diferite si intr-o varietate de locatii, de la apartamente inchiriate si casele unor prieteni, pana la site-uri de auto-stocare.

Prefer sa traiesc intr-o lume descentralizata, unde am responsabilitatea de a-mi proteja capitalul”, a spus Taihuttu. Uneori, in viata, faci pasi ciudati, dar acestia conduc mai ales la cele mai bune lucruri. Am facut acesti pasi in viata mea si nu-i regret niciodata. La fel ca decizia de a vinde bunurile familiei noastre inclusiv companiile, casa si tot ce aveam pentru a investi totul in Bitcoin.
A fost un soc prea multi oameni si inca este. A devenit si mai ciudat cand am decis sa impartasim averea noastra cu organizatii de caritate si acum traim o viata decenta exclusiv pe criptomoneda de mai bine de 3 ani.”, povesteste el pe blogul personal https://diditaihuttu.com

Depozitarea activelor cripto „la cald” vs. depozitarea „la rece”

Exista o multime de moduri de a stoca monede criptografice. Putem enumera platformele de exchange cripto online, cum ar fi Coinbase si PayPal, in timp ce cei mai priceputi in tehnologie ar putea opta pentru portofele hardware detinute personal, cu scopul de a elimina intermediarul.

Dispozitivele hardware, cum ar fi Trezor sau Ledger, ofera o modalitate de a securiza tokenuri criptografice. Square construieste, de asemenea, un portofel hardware si un serviciu „pentru a face custodia bitcoin mai populara”.

Oamenii care aleg sa detina propria criptomoneda o pot stoca „fierbinte”, „rece” sau o combinatie a celor doua. Un portofel fierbinte (hot wallet) este conectat la internet si permite proprietarilor acces relativ usor la criptomonede, astfel incat sa le poata accesa si cheltui de oriunde. Compensarea pentru comoditate este expunerea potentiala la hacks.

Depozitarea la rece se refera adesea la criptomonede care au fost mutate in portofele ale caror chei private - parolele care permit mutarea activelor cripto din portofel - nu sunt stocate pe computerele conectate la internet, astfel incat hackerii nu pot intra in computer si fura cheile private ”, a declarat Philip Gradwell, economist-sef al Chainalysis, o firma de date blockchain.

11,8 milioane de bitcoini sunt stocati in portofele reci, 3,7 milioane sunt „pierduti” si doar 3,2 milioane BTC se tranzactioneaza in prezent

Un recent raport Chainalysis care examineaza portofelele care detin bitcoin arata ca 11,8 milioane de bitcoin sunt in mainile investitorilor pe termen lung, se pierd 3,7 milioane, alte 3,2 milioane circula printre comercianti, iar restul de 2,4 milioane nu au fost inca exploatati.

Putem ghici ce portofele sunt depozite reci - deoarece au comportamente speciale, cum ar fi primirea unor cantitati mari de cripto dintr-o singura sursa si nu trimit bitcoini la alte adrese pentru o lunga perioada de timp pana cand sunt golite dintr-o singura data ”, a spus Gradwell.

In cazul familiei Taihuttu, 26% din criptomonedele lui Didi sunt „fierbinti”. El se refera la aceasta stocare criptografica drept „capitalul sau de risc”. El foloseste aceste monede criptografice pentru tranzactionarea zilnica si pariuri potential precare, ca atunci cand si-a vandut dogecoinul pentru un profit si apoi a cumparat criptomoneda inapoi cand pretul DOGE a scazut.

Celelalte 74% active cripto din portofoliul familiei Taihuttu se afla in depozite „frigorifice”. Aceste „cold wallets” , care sunt raspandite in intreaga lume, includ bitcoin, ethereum si ceva litecoin. Familia a refuzat sa spuna cat de mult detine in cripto.

Bitcoin, ethereum si litecoin sunt toate in mijlocul unui nou raliu, in crestere cu 57%, 83% si, respectiv, 61%, in ultimele trei saptamani.

Depozitarea la rece necesita mult mai multe permisiuni pentru a avea acces la criptomonede, fie ca acestea se afla intr-un seif de banca, fie ca portofelul este ingropat in muntii Anzi”, a declarat Van Phu, inginer software cu start-up-ul cripto fintech Floating Point Group.

Si, in timp ce Taihuttu a spus ca este usor sa completezi adresele acestor portofele de depozitare frigorifica cu monede crypto proaspete, recuperarea lor este o poveste diferita. A-ti folosi cold wallet-ul necesita calatoria fizica spre numeroasele sale locuri ascunse. Taihuttu incearca sa puna un portofel cripto rece pe fiecare continent, astfel incat sa fie mai usor sa-i accesezi exploatatiile.

Criptomonede ascunse in buncarele elvetiene pazite de echipe inarmate si supravegheate prin satelit

Ingropat in Alpii Elvetieni se afla un seif in interiorul unui buncar militar dezafectat, care este deconectat de la internet, pazit de o echipa de securitate la fata locului si, aparent, potrivit site-ului bancii digitale Xapo, „supravegheat in cer prin satelit”. Pretioasa marfa sub protectie este bitcoin.

Coinbase a cumparat Xapo in 2019, o miscare surprinzatoare pentru o companie care stocheaza 98% din fondurile clientilor offline, pentru a oferi „o masura importanta de securitate impotriva furtului sau pierderii”.

In timp ce seifurile centralizate ca acestea ofera anumite protectii de securitate, Taihuttu a spus ca acest depozit e prea centralizat pentru el.

Daca doriti sa va stocati monedele cu adevarat in afara razei de acces a statului, puteti detine direct acele chei private. Este echivalentul ingroparii unei bare de aur in curtea ta”, a declarat partenerul general al Castle Island Ventures si cofondatorul Coin Metrics, Nic Carter.

De aceea Taihuttu nu foloseste banci sau oficii postale. „Mi se pare prea riscant”, a spus el. „Ce se intampla atunci cand una dintre aceste companii intra in faliment? Unde sunt monedele mele? Voi avea acces? Asta se intampla cand ai pus din nou capitalul tau in mainile unei organizatii centralizate".

El a precizat ca in acest moment, calculul multipartit sau MPC se dovedeste, de asemenea, un instrument valoros in spatiul activelor digitale. In acest acord de custodie, mai multe parti trebuie sa-si dea consimtamantul pentru a trece printr-o tranzactie.
Acest lucru evita riscul stocarii cheilor private si acreditarii de autentificare intr-un singur loc, ceva cunoscut sub numele de „punct unic de compromis”. In schimb, MPC divizeaza cheia privata in actiuni, o cripteaza si apoi o imparte intre mai multe parti, potrivit Fireblocks, un furnizor de infrastructura de active digitale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani