Grid star
eveniment

FIT FOR 55 – Catalin NITA, FPPG: “Trebuie sa facem ceva ca sa dezvoltam gazele din Marea Neagra. Avem consens politic. E momentul sa facem pasi concreti pentru actualizarea legislatiei offshore”

Este momentul sa facem pasi concreti pentru actualizarea legislatiei offshore, necesara pentru dezvoltarea gazelor din Marea Neagra, a spus Catalin Nita (foto), Director Executiv, Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG), la Dezbaterea ”Fit for 55: Romania si Planul UE pentru o tanzitie verde” organizata de Financial Intelligence, miercuri, 10 noiembrie 2021. El a remarcat, din discutiile din cadrul evenimentului, la care au participat oficiali din Parlament, Guvern si Parlamentul European, ca exista consens politic.

Resursele din Marea Neagra sunt un exemplu de oportunitate de investitie in Romania, a spus Catalin Nita:

"In toata lumea, exista o concurenta acerba in ceea ce priveste atragerea de capital si de investitori. Noi ne bucuram sa avem investitori, deja, in tara, care au resurse proprii. Nu trebuie sa faca statul nimic pentru a genera investitiile, nu trebuie sa le cofinanteze. De asemenea, avem resurse umane. Industria de gaze, cu o istorie de peste 110 ani de explorare si dezvoltare in Romania si peste 50 de ani de istorie in Marea Neagra, in mod special, inca beneficiaza de experienta si expertiza a zeci de mii de oameni. Acestia sunt bine calificati, bine platiti si bine apreciati la nivel global. Forta aceasta de munca migreaza, pentru ca asa este tipicul industriei, la nivel global. Prin facilitarea investitiei de la Marea Neagra putem sa avem un plus de resurse umane. Ma refer la o cifra de 30.000 de locuri de munca noi care pot fi create. Cifra este calculata intr-un studiu Deloitte, de acum cativa ani. Pe langa locurile de munca noi, le securizam pe cele existente. Putem sa aducem inapoi romanii plecati peste hotare pentru alte proiecte. (…) Potrivit aceluiasi studiu, se discuta despre investitii de 26 miliarde dolari, la nivelul industriei, in parcursul celor 22 de ani luati in calcul in acel studiu. O suma aproape la fel de mare cat mult discutatul PNRR. Toata aceasta investitie aduce un venit la bugetul de stat in jur de 9 miliarde RON anual. Ar fi mare pacat sa ratam aceasta oportunitate.
Sunt placut impresionat de ce s-a discutat in conferinta de astazi si sunt foarte optimist, pentru ca toti reprezentantii, fie din ministere sau Parlamentul European sau Parlamentul romanesc – ambele camere, au vorbit in acelasi sens: Gazul este clar un combustibil de tranzitie. Cu totii au fost de acord ca trebuie sa facem ceva sa dezvoltam gazele din Marea Neagra, toti au fost de acord ca exista dorinta si oportunitatea de a modifica Legea offshore, care este un impediment in a pune in realizare un plan deja scris si care trebuie doar putin actualizat fata de nivelul anului 2018 cand a fost votata aceasta lege in forma actuala. Din pacate, dupa trei ani de zile, constatam ca aceasta lege nu a adus beneficii nici investitorilor, nici statului roman, din pacate, nici romanilor, care astazi sunt ingrijorati cu privire la securitatea energetica si daca avem cantitati de gaze suficiente sa trecem iarna.”

Secolul 21 se anunta a fi secolul energiei verzi, dar acolo vom ajunge dupa o perioada de tranzitie, a mai spus Catalin Nita:
“Energiile regenerabile sunt foarte bune si au impact mic asupra mediului, dar trebuie sa avem in vedere ca trebuie echilibrate in sistem. Se pare ca, tehnologic, gazul este, dintre toate celelalte alternative, solutia ideala care poate fi pusa in aplicare foarte repede. O centrala pe gaz se porneste aproape instantaneu. (…) Asadar putem elimina carbunele, pentru ca este cel mai negru dintre toate sursele de energie, prin a-l inlocui cu gazul natural.”

Modernizarea sau actualizarea legislatiei offshore la ceea ce se intampla in lume este mai mult decat necesara, a mai spus oficialul FPPG.

Potrivit acestuia, in cazul in care modificarile legislative se vor face pana la inceputul anului 2022, productia ar putea sa inceapa fizic in 4-5 ani:
”Amintesc ca exista operatori care au dat o decizie finala de investitii imediat dupa adoptarea legii actuale in 2018, deci vom vedea cantitati de gaze mai devreme de acesti 4-5 ani. Eu m-am referit pentru zacamintele care inca nu sunt dezvoltate si care trebuie regandite ca proiecte.”

Catalin Nita a mai spus ca industria are trei conditii pentru ca legea sa produca efectele benefice tuturor celor implicati – investitori, statul roman si cetatenii Romaniei: piata libera, clauza de stabilitate si conditii competitive. El opineaza ca acestea se pot discuta destul de repede si poate fi adoptata legea pana la sfarsitul anului:
"Daca se adopta o forma in acest sens, probabil ca, pana la sfarsitul anului viitor, se poate da decizie finala de investitie pentru zacamintele din Marea Neagra ramase inca in discutie si productia poate sa inceapa in 3-4 ani de atunci“.

In opinia lui Catalin Nita, pachetul Fit for 55 reprezinta o oportunitate pentru tara noastra:

“Avem foarte multe resurse minerale si inca mai avem si resurse umane. tara noastra se bucura de foarte multe avantaje, inclusiv de faptul ca a facut pasi inaintea tuturor. Avem cel mai echilibrat mix energetic din Europa. Aproape jumatate din productia electrica din Romania este din surse regenerabile. Suntem printre tarile care au cea mai mica emisie de dioxid de carbon per capita. Emisiile de gaze cu efect de sera, de asemenea, sunt foarte mici.

(…) Avem putin timp sa ne stabilim drumul de-acum incolo mult mai bine si sa tragem spuza si pe turta noastra. Este momentul sa ne stabilim un drum asa cum ne dorim in functie de ce nevoie si de ce posibilitati are Romania. Dar, in acelasi timp, trebuie sa mergem sa-l si croim si sa-l facem cunoscut catre partenerii nostri din Uniunea Europeana si din toate organismele acesteia“.

Interventia lui Catalin Nita in cadrul ”Fit for 55: Romania si Planul UE pentru o tanzitie verde” poate fi vizionata mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=7qCXLFm2SYI&t=1s

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani