Grid star
eveniment

FLORIN CITU A SEMNAT – Cine sunt beneficiarii banilor. Anunt oficial

Guvernul condus de Florin Citu a adoptat proiectul de lege care reglementeaza masurile de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie in scopul prevenirii si combaterii saraciei energetice.
Principalele masuri de protectie sociala adoptate sunt ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece si suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului.  

Banii

In ceea ce priveste ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece, documentul prevede urmatoarele reglementari:

-se reglementeaza tipul de ajutoare: pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat, pentru incalzirea cu gaze naturale, cu energie electrica si cu combustibili solizi sau lichizi;

-se stabileste limita maxima a veniturilor pana la care o persoana sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru incalzire, respectiv de 810 lei/persoana in cazul familiilor si de 1.445 lei in cazul persoanei singure, ceea ce reprezinta o crestere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singura de la 1.082 lei la 1.445 lei;

--cuantumul ajutoarelor se stabileste prin compensare procentuala aplicata unei valori de referinta diferentiata in functie de sistemul de incalzire. Compensarea procentuala este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri si de minimum 10% pentru cei ale caror venituri se afla la limita maxima.

Compensarea

Potrivit ministerului Muncii, valoarea de referinta la care se aplica compensarea procentuala este de 250 lei pentru gaze naturale (in prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrica (dublu fata de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (fata de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim platit din bugetul MMPS), iar pentru energie termica valoarea de referinta este data de pretul local al gigacaloriei:

"Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o masura nou-introdusa si este diferentiat in functie de sursa de energie, respectiv :

 • 30 lei pentru consumul de energie electrica;
 • 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
 • 10 lei pentru consumul de energie termica;
 • 20 lei pentru consumul de combustibili solizi si petrolieri;
 • majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, in cazul in care unica sursa este energia electrica.
  De asemenea, a fost reglementata posibilitatea acordarii suplimentului, cumulat, pentru sursele de energie utilizate si cea de decontare a suplimentului pentru energie la furnizor.
  Actul normativ mai prevede ca plata ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social acordat in baza Legii nr. 416/2001 se va prelua din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si nu va mai fi in sarcina directa a autoritatii administratiei publice locale.

  Sumele necesare pentru asigurarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, cu exceptia celui acordat din bugetele locale, se suporta din fondurile alocate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, iar plata se efectueaza de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala prin agentiile judetene, direct la furnizori in cazul energiei termice, gazelor naturale si energie electrica, iar in cazul ajutorului pentru lemne, carbuni, combustibili petrolieri la beneficiari, prin intermediul primariilor.

  Legea va intra in vigoare la 1 septembrie 2022, pentru aplicarea acesteia urmand ca, prin hotarare a Guvernului, pana la aceeasi data, sa fie aprobate normele metodologice, astfel incat institutiile implicate sa poata asigura logistica necesara aplicarii.
  Peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie si de ajutorul de incalzire, iar cheltuielile se estimeaza la 115.150.000 lei in 2022 si la 259.206.000 lei in 2023".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani