Grid star
criptomonede

FMI A LUAT O DECIZIE IN PRIVINTA INTERZICERII UNOR CRIPTOMONEDE – In raportul Fondului Monetar International se arata ca nu este o solutie durabila

Fondul Monetar International (FMI) a publicat joi, 22 iunie, un raport in care analizeaza situatia globala a monedelor digitale ale bancilor centrale (CBDC). Institutia financiara a precizat, in acelasi document ca interzicerea criptomonedelor nu este o solutie durabila. Clarificarea este importanta in contextul in care directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat la reuniunea G20 din februarie, anul acesta, ca institutia nu exclude ideea interzicerii anumitor categorii de active digitale care ar putea pune in pericol stabilitatea sistemului financiar global.

Gilda Popa

FMI a prezentat, in raport, beneficiile CBDC, mentionand ca acestea ar putea reduce costurile tranzactiilor internationale si ar putea contribui la incluziunea financiara. De asemenea, institutia financiara internationala a afirmat ca sectorul cripto trebuie reglementat pentru ca activele digitale sa ofere siguranta ca parte a sistemului transfrontalier de plati. In concluzii, FMI a prezentat o imagine pozitiva a industriei cripto, spunand ca interdictiile definitive nu sunt eficiente.

"America Latina si Caraibe (LAC) sunt in avangarda adoptarii banilor digitali, oferind lectii valoroase pentru restul lumii. In timp ce El Salvador a tinut prima pagina a ziarelor prin acordarea statutului de moneda legala pentru Bitcoin (n.r. din septembrie 2021, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor), alte tari din LAC au facut progrese semnificative in introducerea monedelor digitale ale bancilor centrale (CBDC) - fie pentru a spori incluziunea financiara si fiabilitatea sistemelor de plata, fie pentru a reduce costurile transfrontaliere ale tranzactiilor, dupa cum arata cercetarile noastre recente.

Bahamas a fost pionier in introducerea unui CBDC in 2020, iar Uniunea Monetara din Caraibe de Est (ECCU) si Jamaica i-au urmat exemplul. Proiectul CBDC din Brazilia se afla, de asemenea, in stadiul avansat de Proof-of-Concept, incercand sa imbunatateasca tokenizarea activelor prin transformarea activelor, cum ar fi cele imobiliare, actiuni si marfuri, in reprezentari digitale, pentru a le facilita transferul si a le creste lichiditatea(...)

In timp ce cateva tari au interzis complet criptoactivele avand in vedere riscurile pe care le aduc, aceasta abordare poate sa nu fie eficienta pe termen lung. Autoritatile de reglementare ar trebui, in schimb, sa se concentreze pe abordarea factorilor care determina cererea de criptomonede, inclusiv nevoile de plata digitale nesatisfacute ale cetatenilor, pe imbunatatirea transparentei, prin inregistrarea tranzactiilor cu criptoactive in statisticile nationale", arata FMI in concluziile raportului din 22 iunie 2023.

FMI lucreaza la o platforma globala de plati pentru CBDC

FMI a anuntat, zilele trecute, ca lucreaza la o platforma globala de plati pentru monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC), pentru a permite tranzactii intre tari, a anuntat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Peste 100 de tari lucreaza in prezent la digitalizarea monedei nationale, in timp ce 11 state au lansat deja propria CBDC.

Acesta este un nou pas in reglementarea globala a criptomonedelor dupa ce, la intalnirea ministrilor de finante ai tarilor din grupul G20 din februarie anul acesta s-a decis ca Fondul Monetar International (FMI) si Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) sa propuna un set de reguli care va sta la baza procedurilor standard de operare in legiferarea globala a activelor virtuale, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Propunerile FMI si FSB vor fi prezentate la Summitul G20 din septembrie 2023.

Sefa FMI a sugerat, la reuniunea G20 din februarie, ca institutia ar sustine ideea interzicerii anumitor categorii de criptomonede, in special a celor care ar pune presiune asupra stabilitatii sistemului financiar international, incurajand totodata adoptarea CBDC. Cu ocazia noului raport din 22 iunie 2023, FMI a revenit asupra acestei declaratii initiale, aratand ca interzicerea activelor cripto nu este o solutie.

Cu toate acestea, adoptarea criptoactivelor prezinta, de asemenea, numeroase provocari si riscuri, in special pentru tarile vulnerabile cu o istorie de instabilitate macroeconomica, credibilitate institutionala scazuta, fluxuri substantiale de capital, coruptie si sectoare informale extinse, mai apreciaza institutia financiara internationala.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani