Grid star
criptomonede

FRANTA INTRODUCE REGULI MAI STRICTE PENTRU COMPANIILE CRIPTO – Noile cerinte de licentiere vizeaza firmele nou infiintate

Adunarea Nationala Franceza a votat miercuri, 1 martie 2023, in favoarea introducerii unor reguli mai stricte de licentiere pentru companiile cripto. Initiativa legislativa primeste unda verde in contextul in care guvernatorul bancii centrale, Francois Villeroy de Galhau, a precizat, luna trecuta, ca Franta nu ar trebui sa astepte adoptarea legislatiei europene de reglementare a pietelor cripto (MiCA) pentru a solicita licentierea obligatorie a furnizorilor locali de servicii de active digitale (DASP).

Gilda Popa

Votul a fost trecut cu 109 voturi (60,5%) pentru si 71 (39,5%) impotriva. Senatul francez a adoptat deja proiectul de lege , care va ajunge pe masa presedintelui Emmanuel Macron, care are 15 zile fie sa-l aprobe, fie sa il trimita inapoi legislativului, conform CoinTelegraph.

Daca va fi adoptata, noua lege ar obliga furnizorii de servicii de criptomonede din Franta sa respecte reguli mai stricte impotriva spalarii banilor, sa arate ca fondurile clientilor sunt garantate, sa adere la noile orientari privind raportarea catre autoritatile de reglementare si sa ofere rapoarte mai detaliate privind riscurile si conflictele de interese, ca mijloc de consolidare a protectiei consumatorilor.

Cu toate acestea, noile prevederi nu s-ar aplica celor 60 de firme cripto care sunt deja inregistrate la Autoritatea Pietelor Financiare (AMF), autoritatea de reglementare financiara a tarii. Aceste companii vor continua sa respecte regulile AMF pana la adoptarea reglementarilor cripto proprii ale UE, prevazute in proiectul de lege privind pietele cripto (MiCA).

Noile reguli de licentiere in Franta, valabile din iulie 2023

Astfel, regulile mai stricte s-ar aplica numai firmelor cripto care se inregistreaza incepand cu luna iulie 2023.

Printre cele 60 de companii inregistrate la AMF se numara Binance, care a inceput recent sa ofere servicii de plata in mai multe magazine din Franta cu platforma de plata bazata pe cloud-ul Ingenico prin Binance Pay.

Initiativa legislativa care impune reguli mai stricte de licentiere a fost initiat de Hervé Maurey, membru al comisiei de finante a Senatului francez, care a propus in decembrie 2022 un amendament pentru eliminarea unei clauze care permite companiilor cripto sa opereze fara licenta completa pana in 2026.

La randul sau, guvernatorul Bancii Frantei, Francois Villeroy de Galhau, a promovat ideea reglementarii mai stricte a licentierii companiilor cripto intr-un discurs din 5 ianuarie 2023 adresat membrilor sectorului financiar la Paris.

Villeroy de Galhau a invocat nevoia de a raspunde recentelor tulburari de pe piata cripto, aratand ca doreste ca proiectul de lege sa intre in vigoare „cat mai curand posibil”. El a precizat ca Franta nu ar trebui sa astepte adoptarea legislatiei UE in domeniu (MiCA) pentru a adopta licentele obligatorii pentru furnizorii locali de servicii de active digitale (DASP).

Proiectul de lege privind pietele activelor cripto (MiCA) al Parlamentului European, care prevede un regim de licentiere a companiilor din industrie, ar urma sa intre in vigoare cel mai devreme in 2024.

UE urmeaza sa voteze in sfarsit regulamentul MiCA in aprilie, dupa doua amanari, iar un vot pozitiv ar presupune intrarea in vigoare a mult asteptatelor legi cripto in 2024.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani