Grid star
antreprenoriat

FRAUDA CU TVA DIN AFACERI CU STATUL – Directia generala antifrauda fiscala din ANAF acuza: “Operatorul economic a declarat obligatii de plata cu sume mult inferioare celor inregistrate in evidenta financiar contabila, cu scopul de a nu achita suma corecta

O noua schema de fraudare a statului a fost descoperita de Directia generala antifrauda fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), institutie condusa de Nicoleta Circiumaru (foto).

Concret, este vorba despre o societate comerciala din judetul Timis, acuzata ca ar fi prejudiciat statul cu 2,5 milioane lei, in urma unor contracte incheiate cu institutii publice. Conform unui comunicat de presa al ANAF, dat publicitatii joi, 7 decembrie 2023, operatorul economic ar fi declarat obligatii de plata cu sume mult inferioare celor inregistrate in evidenta financiar contabila, cu scopul de a nu achita suma corecta a TVA-ului si a impozitului pe profit rezultat in urma activitatii desfasurate.

In urma declansarii controlului de catre inspectorii antifrauda, societatea a deschis procedura insolventei.

Redam comunicatul ANAF:

Inspectorii DGAF au identificat un prejudiciu de 2,5 milioane lei, cauzat de un operator economic care derula contracte cu institutiile publice

Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au finalizat investigatiile si verificarile demarate la un operator economic din judetul Timis, care efectua activitati de constructii, instalatii si amenajari, in special cu institutii publice din vestul Romaniei.

Verificarile au vizat activitatea societatii din perioada 2019-2023, iar prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de peste 2,5 milioane lei, suma ce reprezinta TVA si impozit pe profit.

In fapt, operatorul economic verificat a declarat obligatii de plata cu sume mult inferioare celor inregistrate in evidenta financiar contabila, cu scopul de a nu achita suma corecta a TVA-ului si a impozitului pe profit rezultat in urma activitatii desfasurate.

Astfel, din cauza subdeclararii sumelor datorate, certificatele fiscale necesare contractarii lucrarilor efectuate catre institutiile publice pe portalul de achizitii publice SEAP nu reflectau realitatea.

Totodata, operatorul economic verificat nu a depus in ultimii patru ani bilanturile financiare anuale, iar in urma activitatilor specifice desfasurate de DGAF cu privire la verificarile antifrauda si instituirea masurilor asiguratorii in cauza, societatea si-a deschis procedura insolventei.

Pe langa prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal inadecvat genereaza un dezechilibru in mecanismul concurential al pietei, fapt pentru care, DGAF atentioneaza contribuabilii asupra obligativitatii respectarii legislatiei fiscale in vigoare. Contribuabilii trebuie sa inregistreze, sa declare si sa achite toate taxele si impozitele care le revin din tranzactiile efectuate”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani