Grid star
criptomonede

GOLDMAN SACHS LANSEAZA UN SERVICIU DE EVALUARE A RISCURILOR INVESTITIILOR CRIPTO - Platforma Datonomy, creata pentru a intelege rentabilitatea diferitelor active digitale

Gigantul bancar Goldman Sachs face primii pasi pentru a standardiza modul in care industria financiara urmareste si investeste in activele digitale. Banca de investitii anunta ca va lansa un serviciu de date, dezvoltat cu furnizorul global de indici MSCI si firma de date cripto Coin Metrics, care va crea criterii de clasificare pentru sute de active digitale, astfel incat investitorii institutionali sa poata evalua performanta si riscul acestora, potrivit unui comunicat comun al celor trei firme.

Gilda Popa

"Ecosistemul de active digitale s-a extins puternic in ultimii doi ani. Incercam sa cream un cadru pentru ecosistemul activelor digitale pe care clientii nostri sa il poata intelege, deoarece trebuie sa se gandeasca din ce in ce mai mult la urmarirea performantei si la managementul riscurilor in activele digitale”, a declarat Anne Marie Darling, sefa de strategie pentru clienti pentru platforma Goldman’s Marquee, intr-un interviu acordat CNBC.

Noul serviciu se numeste Datonomy — de la cuvantul taxonomie (n.r. ramura stiintei care se ocupa de denumirea si clasificarea in domeniul stiintelor biologice si ale naturii) — si poate fi accesat ca flux de date bazat pe abonament sau prin Marquee, care este vitrina digitala a Goldman Sachs pentru investitori institutionali.

Cele trei companii au impartit lumea activelor digitale in clase, sectoare si subsectoare, in functie de modul in care sunt utilizate, a adaugat Darling.

Aceasta sistematizare va ajuta managerii de la fondurile speculative si de la companiile de administrare a activelor sa evalueze activele cripto intr-un mod similar modului in care actiunile pot fi impartite pe sectoare industriale sau pe categorii precum growth stocks sau value stocks.

"Spatiul activelor digitale s-a extins rapid in ultimii ani, intr-o industrie care inoveaza constant prin crearea de noi protocoale si aplicatii. Participantii la piata cripto sunt dornici sa inteleaga aceasta piata in gama sa larga de cazuri de utilizare, sa aloce capital si sa gestioneze investitiile. Pe masura ce clasa de active evolueaza in continuare si volatilitatea pietei continua, exista o nevoie crescuta de urmarire a performantei si de gestionare a riscurilor pe pietele activelor digitale. Pentru a face acest lucru in mod eficient, participantii din piata au nevoie de ajutor pentru a naviga in universul activelor digitale si a organiza aceste active in categorii pentru a-si defini mai bine profilul de risc si a le intelege rentabilitatea. Datonomy a fost conceput pentru a umple acest gol pe masura ce piata activelor digitale se maturizeaza si poate servi direct drept baza pentru gestionarea portofoliului, raportare, analiza comparativa, cercetare si analiza”, se arata in comunicatul Goldman Sachs.

Instrument util pentru analiza performantei activelor digitale

Utilizatorii pot accesa fluxul de date pentru munca de analiza si cercetare, precum si pentru analiza comparativa a performantei, gestionarea portofoliilor sau crearea de produse de investitii bazate pe sectoare, inclusiv finantare descentralizata, metaverse, platforme de contracte inteligente sau monede digitale cu functie de transfer de valoare.

Administratorii mari de active au cerut un "cadru cuprinzator” pentru a intelege mai bine activele digitale si a le discuta intr-un mod consecvent, potrivit directorului executiv al Coin Metrics, Tim Rice.

"Am organizat (n.r. fluxul de date) intr-o maniera intuitiva, care ar trebui sa-i ajute pe managerii de active sa intre in aceasta clasa de active (n.r. digitale) intr-un mod mult mai standardizat. Aceasta este urmatoarea faza de aliniere a bazelor industriei (n.r. blockchain), astfel incat toata lumea sa o poata accesa si sa ne dam seama care este urmatoarea miscare directionala pe piata”, a adaugat Rice.

Valoarea activelor criptografice a explodat in timpul pandemiei, ajungand la 3 trilioane de dolari anul trecut, inainte de a se prabusi la un trilion de dolari in 2022, pe masura ce Federal Reserve a majorat ratele dobanzilor in incercarea de a combate inflatia.

Uniunea Europeana lucreaza la noi reguli pentru Piete de criptoactive (MiCA), care sa impulsioneze potentialul criptoactivelor limitand in acelasi timp amenintarile legate de acestea.

In Romania, pe baza evolutiilor observate pana in prezent, pietele de criptoactive nu prezinta la momentul actual semnele unui risc emergent pentru stabilitatea financiara, potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara. ASF monitorizeaza si emite informari de presa cu privire la riscurile investitionale asociate cu criptoactivele. Riscurile legate de protectia consumatorilor includ:
(i) informatii inselatoare;
(ii) absenta unor drepturi si protectii, cum ar fi procedurile de reclamatie sau mecanismele de recurs;
(iii) complexitatea produselor, uneori cu efect de levier;
(iv) fraude si activitati rau intentionate (spalare de bani, criminalitate informatica, piraterie informatica si ransomware);
(v) manipularea pietei (lipsa transparentei preturilor si lichiditatea scazuta).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani