Grid star
criptomonede

IRANUL ANUNTA PRIMUL SAU IMPORT IN CRIPTOMONEDE – Utilizarea activelor digitale va fi implementata pe scara larga in comertul exterior

Iranul a plasat saptamana aceasta primul sau ordin de import de bunuri in valoare de 10 milioane de dolari in criptomonede. Anuntul a fost facut marti, 9 august, de un inalt oficial al Ministerului Industriei, Minelor si Comertului, citat de agentia iraniana de presa Tansim, potrivit Reuters. Initiativa este un prim pas in utilizarea pe scara larga a criptomonedelor si a contractelor inteligente in comertul exterior, precizeaza oficialul.

Gilda Popa

Una dintre cele mai importante economii din Orientul Mijlociu – Iranul – a anuntat plasarea cu succes a primului sau ordin de import achitat in active digitale, in contextul in care tara este puternic afectata de sanctiunile SUA care i-au paralizat economia.

Anuntul a fost comunicat de ministrul adjunct al Industriei, Minelor si Comertului din Iran, Alireza Peyman-Pak, intr-o postare pe Twitter pe 9 august.

Saptamana aceasta a fost plasat cu succes primul ordin oficial al comenzii de import in valoare de 10 milioane de dolari in criptomoneda. Pana la sfarsitul lunii septembrie, utilizarea criptomonedelor si a contractelor inteligente va fi implementata pe scara larga in comertul exterior”, a spus Alireza Peymanpak,intr-o postare pe Twitter pe 9 august.

Desi oficialul nu a dezvaluit niciun detaliu despre criptomoneda utilizata sau despre bunurile importate implicate, Peymanpak a spus ca aceasta comanda de 10 milioane de dolari reprezinta prima dintre multele tranzactii internationale care vor fi decontate cu criptomonede. Iranul intentioneaza sa isi puna in aplicare planurile de a extinde pe scara larga platile in criptomonede in comertul exterior vor fi implementate in mai putin de o luna.

Circa 40% dintre importurile Iranului vin din China si Emiratele Arabe Unite (EAU)

Mutarea vine in contextul in care Iranul a fost, pana in februarie anul acesta, cea mai sanctionata tara din lume. Iranul primeste majoritatea importurilor din China, Emiratele Arabe Unite (EAU), India si Turcia, potrivit Trading Economics.

Anul trecut, Banca Centrala a Iranului (CBI) a permis bancilor, caselor de schimb valutar si minerilor autorizati sa deconteze importurile in criptomonede. In octombrie 2020, Iranul a modificat legislatia emisa anterior pentru a permite utilizarea criptomonedelor pentru finantarea importurilor.

In iunie 2021, Ministerul Comertului iranian a eliberat minerilor din tara 30 de licente de operare pentru a extrage criptomonede, care apoi trebuie vandute bancii centrale. Iranul foloseste acum acele monede extrase pentru platile de import, noteaza CoinTelegraph. In februarie, statul din Orientul Mijlociua introdus, de asemenea, o moneda digitala a bancii centrale (CBDC) construita pe protocolul Hyperledger Fabric ca mijloc de a-si imbunatati infrastructura financiara existenta.

SUA acuza Teheranul ca se pregateste sa livreze Rusiei sute de drone de razboi

Informatia vine in contextul in care administratia de la Washington a acuzat recent Teheranul ca se pregateste sa livreze Rusiei sute de drone de razboi care sa fie folosite in razboiul din Ucraina.

De asemenea, Uniunea Europeana a anuntat luni ca a transmis partii iraniene un text „final” care vizeaza reluarea respectarii acordului nuclear iranian, documentul fiind propus dupa alte 4 zile de discutii indirecte intre Washington si Teheran la Viena.

Prin acordul incheiat in 2015 Iranul se angaja sa isi reduca activitatile de cercetare nucleara si de imbogatire a uraniului, acesta fiind insa denuntat in urma cu 4 ani de fostul presedinte american Donald Trump care a acuzat Teheranul ca nu respecta prevederile sale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani