Grid star
punguta cu doi bani

Greva in farmacii

Se cer bani de la stat. Incepe greva in farmacii pentru ca nu s-au decontat facturile. Asociatia Farmaciilor Independente Ethica anunta ca farmaciile membre, precum si alte farmacii din tara intra in greva japoneza pe termen nedeterminat. Nemultumirea vizeaza nealocarea fondurilor necesare pentru achitarea restantelor aferente medicamentelor eliberate asiguratilor.

Potrivit unui comunicat, desi au existat intalniri si discutii cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si cu reprezentanti ai Guvernului, sumele care trebuiau sa fie decontate farmaciilor pentru medicamente eliberate pacientilor in luna iunie nu au fost virate catre farmacii.

Iata revendicarile farmacistilor:

1. Decontarea la termen a facturilor pe care farmaciile comunitare le emit in relatie cu casele de asigurari de sanatate, pentru medicamentele care au fost deja eliberate asiguratilor, in regim compensat sau gratuit.

2. Stabilirea unui termen de plata mai scurt pentru farmacii pentru medicamentele eliberate, in acord cu termenele de plata deja prevazute pentru ceilalti furnizori de servicii medicale in relatie cu casele de asigurari de sanatate.

3. Predictibilitate privind decontarea medicamentelor eliberate de farmacii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, pentru a asigura o minima sustenabilitate financiara, inclusiv pentru a putea sustine remunerarea personalului farmaceutic.

4. Transparenta in modul de alocare al fondurilor de catre casele de asigurari de sanatate pentru toate domeniile de asistenta, raportat la fiecare judet.

5. Renuntarea la practicile de decontare partiala de catre casele de asigurari de sanatate a facturilor emise de farmacii pentru medicamentele compensate si gratuite eliberate pacientilor.

6. Majorarea cotelor de adaos pentru medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, care nu au mai fost modificate de peste 15 ani si care sunt cele mai mici din Uniunea Europeana.

7. Recunoasterea, remunerarea si decontarea in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a serviciilor farmaceutice furnizate populatiei.

8. Dimensionarea fondurilor pentru medicamente in functie de nevoile reale ale populatiei astfel incat sa nu mai existe sincope in decontare.

9. Masuri concrete de sustinere a asistentei farmaceutice a populatiei, inclusiv in mediul rural, si eliminarea dezechilibrelor din domeniu.

10. Protejarea profesiei de farmacist, ca profesie liberala, prin recunoasterea rolului farmacistului in sistemul de sanatate.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani