Grid star
antreprenoriat

GUVERNUL DA BANI – Subventie pentru antreprenori in contextul crizei razboiului din Ucraina (Document)

Guvernul condus de Nicolae Ciuca ia in dezbatere Proiectul OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.
Cuantumul ajutorului de stat care se acorda beneficiarilor este de 73 euro/cap vaca adulta. Valoarea totala ce poate fi acordata per beneficiar nu depaseste echivalentul in lei a 250.000 euro.

Potrivit notei de fundamentare, scopul acestei masuri il reprezinta instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, pentru semestrul al doilea al anului 2022, prin compensarea pierderilor generate de cresterea preturilor la furaje, energie electrica si gaze naturale.

Potrivit datelor furnizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala, cheltuielile totale estimate pentru semestrul al- II-lea in sectorul vacilor de lapte pentru o productie medie de 3500 l/cap de vaca/an au fost de de 4504,94 lei/cap/vaca, in timp ce veniturile totale obtinute din valorificarea productiei totale si subventii, au fost de 3.952,92 lei/cap/vaca. In expunerea de motive se arata ca aceste cheltuieli totale estimate pentru semestrul al doilea al anului 2022 sunt mai mari cu aproximativ 10% decat veniturile estimate in aceeasi perioada.
Beneficiarii sunt crescatorii de animale, care detin minimum 10 capete vaci adulte, cu varsta maxima de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, in exploatatie.

Conditiile impuse

Conditiile pe care trebuie sa le respecte beneficiarii sunt:

-au produs si valorificat lapte in perioada 1 august – 31 decembrie 2022;
-existenta la data de 31 decembrie 2022 a cel putin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care se solicita ajutor de stat, cu exceptia celor care s-au aflat in una dintre urmatoarele situatii: faliment, lichidare, forta majora sau detin exploatatii supuse restrictiilor sanitare veterinare privind miscarea animalelor cauzate de bolile
-sa fie inregistrati in registrul unic de identificare si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura;
-sa nu se afle in reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului sau in cazul persoanei fizice nu a fost emisa o decizie definitiva a instantelor judecatoresti de constatare a falimentului pana la data de 24 februarie 2022.
Cuantumul ajutorului de stat care se acorda beneficiarilor este de 73 euro/cap vaca adulta. Valoarea totala ce poate fi acordata per beneficiar nu depaseste echivalentul in lei a 250.000 euro.

*Cititi aici proiectul OUG

*Cititi aici nota de fundamentare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani