Grid star
eveniment

GUVERNUL ORBAN, PUS LA ZID – ALDE acuza ca planul de relansare economica este un program electoral: „Lasati economia sa functioneze, mariti pensiile si alocatiile conform legii, refaceti IMM INVEST pentru intreprinderi, nu pentru banci”

Alianta Liberalilor si Democratilor – condusa de Calin Popescu-Tariceanu (foto) – acuza Partidul National Liberal de intocmirea unui plan de relansare a economiei romanesti care seamana mai degraba cu un program electoral pentru campania din acest an decat cu un program economic realist, care sa vina cu adevarat in sprijinul firmelor si al cetatenilor.

Prin programul ce va fi lansat cu mare fast in seara zilei de miercuri, 1 iulie 2020, la Clubul Diplomatic, cu participarea presedintelui Klaus Iohannis, guvernul PNL doreste sa impresioneze politic, iar nu economic, cu un program alcatuit pe o perioada de 10 ani, dar in care nu se prezinta nimic cu exactitate, acuza ALDE intr-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

Mai exact, formatiunea lui Calin Popescu-Tariceanu reclama faptul ca in programul produs de PNL nu se regaseste nimic din ce i-ar putea interesa pe cei grav afectati de criza financiara provocata de pandemia de coronavirus, neexistand dialog intre fortele politice si mediul de afaceri, care sa se concretizeze in masuri fezabile si imediat implementabile.

ALDE mai constata ca in programul politic al PNL nu se regaseste o reforma economica profunda, ci documentul exprima doar o insiruire de deziderate, care de cele mai multe ori raman scrise doar pe hartie, fara a fi transpuse in practica.

Mai mult decat atat: si mai grav este faptul ca guvernul PNL plagiaza parti din programul de guvernare PSD-ALDE, pe care cei din PNL, atunci aflati in opozitie, l-au criticat dur timp de trei ani de zile. Printre altele, liderii ALDE se refera la Fondul Suveran de Investitii, la infiintarea unei banci de dezvoltare, la depozitele pentru produsele agricole etc.

Totodata, reprezentantii ALDE isi exprima ingrijorarea cu privire la masurile inserate in planul economic, acestea fiind gandite sa isi produca efectele cel mai devreme din 2021, iar nu imediat, asa cum are nevoie Romania, profund lovita de criza COVID-19.

Economia are nevoie de capital ACUM si nu in 2021, 2025 sau 2030!!! Intreprinderile au nevoie de bani acum si nu peste un an sau doi cand o sa ia ei banii de la Uniunea Europeana”, subliniaza ALDE.

In egala masura, ALDE ii indeamna pe liberali sa gandeasca nu solutii propagandistice, ci solutii care sa ajute cu adevarat romanii:

Le mai spunem înca o data acestor agenti electorali:

a. lasati economia sa functioneze!

b. mariti pensiile si alocatiile conform legii si o sa aveti o crestere a consumului care va tine in viata economia reala.

c. refaceti IMM INVEST pentru intreprinderi nu pentru banci.

d. nu mai stati pana in 2023 dupa banii europeni, ci folositi-i drept garantie pentru imprumuturi care sa intre in acest an in economie.

e. deschideti de-adevaratelea, si nu doar in scop de propaganda, marile santiere de infrastructura.

f. deschideti spitalele pentru toti bolnavii pentru ca altfel vom avea multi oameni care mor de boli cronice.

g. gasiți o solutie pentru bolnavii asimptomatici pentru a elibera sistemul medical de cei infectati, dar care nu au nevoie de tratament, ci doar de supraveghere”.

Redam mesajul integral al ALDE:

PNL isi anunta intrarea in campanie electorala prin prezentarea programului politic in aceasta seara!

Guvernul PNL, in prezenta lui Klaus Iohannis, nu prezinta in aceasta seara un program de relansare a economiei. Este, in fapt, programul politic pentru campania din acest an a PNL, caci PNL a intrat deja in campanie electorala.

Programul PNL isi propune, mai degraba, sa impresioneze prin dimensiunile sale decat sa ofere solutii practice. Documentul PNL este doar un rezumat a ceea ce nu s-a realizat inca in zeci de ani, fara ca Guvernul sa ne explice cum anume o sa faca el ca obiectivele acestea sa se indeplineasca.

Nu asteptam de la Guvern un program megaloman intins pe 10 ani, ci un program de iesire din criza pe care a provocat-o pandemia si starile de urgenta si de alerta care au insotit-o.

Un program intins pe 10 ani, pentru a fi credibil, ar fi trebuit sa fie rezultatul dialogului intre fortele politice si mediul de afaceri, de vreme ce e greu de presupus ca un singur partid, fie el si PNL, va guverna tara in toata aceasta perioada. Un astfel de program trebuie sa fie un Pact National si nu programul unui Guvern de conjunctura.

Un program intins pe 10 ani ar fi trebuit sa fie insotit de o prognoza a catorva indicatori statistici: PIB, populatie totala/populatie activa/populatie ocupata, datorie publica, rata investitiilor, deficit de cont curent. Fara aceasta prognoza, e greu sa ne facem o imagine cu privire la realismul programului.

Programul politic al PNL nu vorbeste absolut deloc despre o reforma economica profunda, obligatorie pentru atingerea unor obiective ambitioase, ci e doar o insiruire de deziderate. Acest document nu are valoare practica, de vreme ce obiectivele nu sunt ordonate pe orizonturi de timp, nu cuprind termene si responsabilitati.

Astfel de programe s-au mai facut si ele au ramas doar pe hartie. Actualul Guvern nu ne-a dat increderea ca poseda capacitatea manageriala, rigoarea in stabilirea si indeplinirea obiectivelor si termenelor.

Programul nu sufla o vorba despre modul in care se va realiza finantarea integrala a obiectivelor asumate (fonduri europene rambursabile/ nerambursabile, datorie publica, deficite bugetare, creditare interna/internationala etc.)

Mai mult, Guvernul PNL copiaza proiecte din guvernarea PSD-ALDE pe care cei din PNL le-au criticat timp de 3 ani de zile. Fondul de Investitii sau Infiintarea unei banci de dezvoltare, depozitele pentru produsele agricole. Adica, timp de 3 ani injuri o guvernare ca masurile propuse nu sunt bune, iar acum vii si le propui tu sub o alta denumire?

Apoi, toate masurile incluse in acest plan sunt pe termen lung, ele nu au un impact imediat in economie! Granturile de la Uniunea Europeana nu vin imediat. Investitiile in unitatile scolare si in cele sanitare sunt prevazute din 2021.

Ce nu inteleg Iohannis – Orban si PNL este ca economia are nevoie de capital ACUM si nu in 2021, 2025 sau 2030!!! Intreprinderile au nevoie de bani acum si nu peste un an sau doi cand o sa ia ei banii de la Uniunea Europeana.

Le mai spunem inca o data acestor agenti electorali:

a. lasati economia sa functioneze!

b. mariti pensiile si alocatiile conform legii si o sa aveti o crestere a consumului care va tine in viata economia reala.

c. refaceti IMM INVEST pentru intreprinderi nu pentru banci.

d. nu mai stati pana in 2023 dupa banii europeni, ci folositi-i drept garantie pentru imprumuturi care sa intre in acest an in economie.

e. deschideti de-adevaratelea, si nu doar in scop de propaganda, marile santiere de infrastructura.

f. deschideti spitalele pentru toti bolnavii pentru ca altfel vom avea multi oameni care mor de boli cronice.

g. gasiti o solutie pentru bolnavii asimptomatici pentru a elibera sistemul medical de cei infectati, dar care nu au nevoie de tratament, ci doar de supraveghere.

Pe scurt: ganditi solutii care sa ajute cu adevarat romanii si nu doar solutii propagandistice!

#program #economie #PNL #campanie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani