Grid star
eveniment

HELLVIG IL DESFIINTEAZA PE BOLOS – Fostul sef al SRI Eduard Hellvig distruge propunerea ministrului de Finante privind incurajarea turnatoriilor: "Democratia nu este o constructie ieftin de intretinut. Dar ea ar trebui sa se bazeze pe Finante puternice, n

Fostul sef al SRI, Eduard Hellvig (foto), il desfiinteaza pe ministrul de Finante, Marcel Bolos, dupa ce acesta a anuntat ca statul ar putea plati pentru turnatorii. Este vorba despre propunerea potrivit careia cei care ii denunta pe evazionistii fiscali ar putea sa primeasca un procent din valoarea fraudei.

Potrivit lui Hellvig, modelul american invocat este real, dar se omite ceva: Oficiul Avertizorului urmareste fraude care depasesc doua milioane de dolari si este bazat pe o procedurare foarte stricta.

Astfel, daca nu este insotit de un plafon, un astfel de demers de petitii in masa ii va aglomera si mai mult inspectorii Fiscului, deja in deficit de personal, si ii va proteja tocmai pe marii evazionisti.

Fostul sef al SRI arata ca potrivit legii, romanii au obligatia de a semnala posibile fapte ilegale, insa se intreaba daca ii transformam in vanatori de recompense:

"Sa nu ne imbatam cu apa rece. Informatiile valoroase nu vin pur si simplu, ele trebuie cautate cu insistenta si consecventa in locurile predispuse la derapaje. Locuri care in linii mari se stiu. Sau nu?

Democratia nu este o constructie ieftin de intretinut. Dar ea ar trebui sa se bazeze pe Finante puternice, nu pe unele care isi ascund neputinta invitand populist la delatiune”, a scris acesta pe retaeau X, fosta twitter, potrivit inpolitics.

Iata opinia lui Eduard Hellvig postata pe x:

"Am citit zilele trecute despre o idee a dlui ministru Bolos de a crea un mecanism de raportare cetateneasca a situatiilor de evaziune fiscala. Un denunt bun ar putea fi 'premiat', conform domniei sale, cu un procent din valoarea sumelor recuperate la buget. Avand in vedere ca ideea a fost anuntata la televizor, fara calculele care sa o intemeieze, tind sa cred ca e un balon de incercare, menit sa testeze cu varful degetelor apele reci ale deficitului de incasare. Cateva ganduri razlete si cateva intrebari retorice:

Modelul american invocat este real, dar se omite ceva: Oficiul Avertizorului urmareste fraude care depasesc 2 milioane USD si este bazat pe o procedurare foarte stricta. Detalii aici 

Daca nu este insotit de plafon, un astfel de demers de petitii in masa ii va aglomera si mai mult inspectorii Fiscului, deja in deficit de personal, si ii va proteja, ati ghicit, tocmai pe marii evazionisti. Or exista?

Un astfel de sistem, cu sau fara plafon, tinde sa aduca si mai multa subiectivitate umana in procesul de colectare. Si stim cu totii, unde sunt oameni sunt si tentatii. Domeniul colectarii taxelor ar trebui sa fie cel mai septic-informatizat din Romania. Sau este lasat intentionat cu ochiuri? Cetatenii romani au si astazi, pe legislatia in vigoare, obligatia de a semnala posibile fapte ilegale. Ii transformam in vanatori de recompense?

Zilele trecute, Shakira a ajuns la o intelegere cu statul spaniol si a platit 8 mil. USD pentru a nu se ajunge la proces. Messi a platit aproape 6 mil. USD in 2017, Ronaldo, 21.6 mil. USD in 2019 pe investigatii similare. Aici detalii despre necazul Shakirei si despre cum face ANAF-ul spaniol, zis si Hacienda: Sa fi fost mana lui Atletico? Sau a lui Gerard Piqué?

Sa nu ne imbatam cu apa rece. Informatiile valoroase nu vin pur si simplu, ele trebuie cautate cu insistenta si consecventa in locurile predispuse la derapaje. Locuri care in linii mari se stiu. Sau nu?

Democratia nu este o constructie ieftin de intretinut. Dar ea ar trebui sa se bazeze pe Finante puternice, nu pe unele care isi ascund neputinta invitand populist la delatiune. Hips don’t lie!".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani